Παιδιά που είχαν την εμπειρία τραύματος όπως διαζύγιο, θάνατο γονέως ή κακοποίηση, είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν άσθμα σε σχέση με άλλα παιδιά, αναφέρει νέα έρευνα.

Ο Dr. James Sublett, πρόεδρος του American College of Allergy, Asthma and Immunology, δήλωσε ότι γνωρίζουμε πως τα μικρά παιδιά είναι ευάλωτα σε πολλούς αρνητικούς παράγοντες στο σπίτι, όπως το κάπνισμα, οι δυσλειτουργικές οικογένειες και η βία.
Πρόσθεσε, ότι είναι ακόμα πιο σημαντικό τα παιδιά υψηλού κινδύνου να εντοπίζονται και να περιθάλπονται από ειδικούς στη ρύθμιση του άσθματος.

Ερευνητές εξέτασαν γονείς περισσότερων των 92.000 παιδιών κάτω των 18 ετών.

Ο ερευνητής Dr. Robyn Wing, δήλωσε ότι οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι περίπου το ένα τρίτο των παιδιών είχε την εμπειρία τουλάχιστον ενός τραυματικού γεγονότος. Το πιο σύνηθες ήταν να ζουν με ένα γονέα ή κηδεμόνα που χώρισε ή πήρε διαζύγιο.

Ο Wing πρόσθεσε ότι τα στοιχεία έδειξαν ότι σε όσο περισσότερες αρνητικές εμπειρίες εκτίθεται ένα παιδί τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να εμφανίσει άσθμα.

Ένα στα 4 παιδιά που εκτέθηκαν σε τουλάχιστον 5 είδη τραύματος είχαν άσθμα σε σύγκριση με ποσοστό 12% όσων δεν είχαν υποστεί τραύμα, ανακάλυψε η έρευνα.

Περίπου τα δυο τρίτα των παιδιών της έρευνας δεν είχαν την εμπειρία τραύματος και το 17% είχε την εμπειρία ενός, δήλωσαν οι ερευνητές. Τα υπόλοιπα είχαν την εμπειρία περισσότερων.

Η έρευνα δεν αποδεικνύει ότι ένα τραυματικό γεγονός προκαλεί άσθμα, αλλά ότι υπάρχει σχέση μεταξύ τους.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ‘’Annals of Allergy, Asthma and Immunology.’’

 

Πηγές:
‘’Annals of Allergy, Asthma and Immunology.’’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η μοναξιά αυξάνει τον κίνδυνο θνητότητας σε επιζώντες από καρκίνο
CoViD-19: Συχνότερη η απώλεια όσφρησης μετά από μόλυνση με παραλλαγή Άλφα
ΚEΘΕΑ Ήπειρος: Πρόγραμμα κατάρτισης ‘’Αρωματικά-Φαρμακευτικά Φυτά’’