Άνθρωποι που πάσχουν από κατάθλιψη για μακρύ διάστημα μπορεί ενδεχομένως να αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, αναφέρει νέα έρευνα.

Ερευνητές ανακάλυψαν ότι ενήλικες ηλικίας 50 ετών και άνω, που είχαν συμπτώματα κατάθλιψης τα οποία διαρκούσαν περισσότερο από 2 χρόνια είχαν διπλάσιες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο τα επόμενα 2 χρόνια σε σύγκριση με άντρες και γυναίκες παρόμοιας ηλικίας που δεν είχαν συμπτώματα κατάθλιψης.

Η ερευνήτρια Paola Gilsanz, του Harvard T.H. Chan School of Public Health, στη Βοστόνη, δήλωσε ότι ο ακριβής δρόμος μέσω του οποίου τα καταθλιπτικά συμπτώματα μπορεί ενδεχομένως να οδηγήσουν σε εγκεφαλικό επεισόδιο δεν είναι σαφής και είναι σημαντικός τομέας για μελλοντική έρευνα.

Η Gilsanz εικάζει ότι οι αιτίες πίσω από τη σχέση μπορεί ενδεχομένως να συνδέονται με παράγοντες κινδύνου στη συμπεριφορά ή με βιολογικούς.

Στην έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ‘’Journal of the American Heart Association’’, οι ερευνητές επισκόπησαν στοιχεία που συλλέχτηκαν από περισσότερους των 16.000 ενηλίκων, ηλικίας 50 ετών και άνω, που δεν είχαν υποστεί ποτέ εγκεφαλικό επεισόδιο.

Κάθε δυο χρόνια, κατά τη διάρκεια των 12 ετών που διήρκεσε η έρευνα, ερευνητές έπαιρναν συνέντευξη από τους άντρες και τις γυναίκες για να αξιολογήσουν τα συμπτώματα κατάθλιψης και για να ανακαλύψουν αν είχαν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο.

Για κάθε συμμετέχοντα οι ερευνητές συνέκριναν τα αποτελέσματα 2 συνεχών συνεντεύξεων για να εντοπίσουν αν ένας άνθρωπος είχε σημάδια κατάθλιψης και αν τα συμπτώματα αυξάνονταν, μειώνονταν ή παρέμεναν υψηλά.

Αναφέρθηκαν σχεδόν 1.200 εγκεφαλικά επεισόδια στους συμμετέχοντες.
Τα νέα ευρήματα, επίσης έδειξαν ότι άνθρωποι με συμπτώματα κατάθλιψης στη μια συνέντευξη αλλά όχι στην επόμενη, είχαν παρόλα αυτά 66% υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου σε σύγκριση με ενήλικες που δεν είχαν κατάθλιψη.

 

Πηγές:
‘’Journal of the American Heart Association’’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ιουλία Τσέτη στο iatronet.gr: Αυτό είναι το όραμά μου για τον ΣΕΒ
Απάντηση Γεωργιάδη στις αιτιάσεις για την κάλυψη του Conference Cup από το νοσοκομείο "Ευαγγελισμός"
Κερδίζει την πατέντα για το εμβόλιο Covid η Moderna