Η διαμονή κοντά σε αεροδρόμιο, σιδηροδρομικό σταθμό ή αυτοκινητόδρομο μπορεί ενδεχομένως να αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης λίπους γύρω από τη μέση, αναφέρει νέα έρευνα.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η έκθεση σε συνδυασμό ηχορύπανσης από αυτοκινητόδρομο, αεροδρόμια και σιδηροδρομικούς σταθμούς μπορεί ενδεχομένως να αποτελεί αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση λίπους στη μέση (κεντρική παχυσαρκία).

Η έκθεση στο θόρυβο μπορεί ενδεχομένως να είναι σημαντικός σωματικός παράγοντας στρες και να αυξάνει την παραγωγή της κορτιζόλης. Υψηλά επίπεδα της συγκεκριμένης ορμόνης εκτιμάται ότι παίζουν ρόλο στην κατανομή του λίπους γύρω από τη μέση, αναφέρει η έρευνα.

Σύμφωνα με την έρευνα, αυτό μπορεί ενδεχομένως να εξηγεί γιατί η επίδραση του θορύβου φάνηκε κυρίως για δείκτες κεντρικής παχυσαρκίας, όπως η περίμετρος μέσης και η αναλογία μέσης/ ισχίων παρά για γενικευμένη παχυσαρκία όπως μετράται από τον Δείκτη Μάζας Σώματος.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν σε πόση ηχορύπανση από αυτοκινητόδρομους, σιδηροδρομικούς σταθμούς και αεροδρόμια είχαν εκτεθεί 5.075 άνθρωποι που ζούσαν σε 5 περιοχές γύρω από τη Στοκχόλμη, από το 1999.

Μεταξύ του 2002 και του 2006, όταν είχαν ηλικία μεταξύ 43 -66 ετών, συμπλήρωσαν λεπτομερές ερωτηματολόγιο για τον τρόπο ζωής τους, την τρέχουσα κατάσταση υγείας, τα επίπεδα ψυχικής δυσφορίας, την αυπνία και την κούραση από τη δουλειά.

Οι ερευνητές δεν παρατήρησαν σχέση μεταξύ της ηχορύπανσης από αυτοκινητόδρομο και του Δείκτη Μάζας Σώματος. Ωστόσο υπήρξε σχέση μεταξύ της πρώτης και της περιμέτρου μέσης, με 0,21 εκατοστά αύξηση για κάθε επιπλέον 5 ντεσιμπέλ αύξηση της έκθεσης, αν και αυτό ήταν σημαντικό μόνο για τις γυναίκες.

Παρομοίως, υπήρχε σχέση με την αναλογία μέσης/ ισχίων, με αλλαγή 0,16 εκ. για κάθε 5 ντεσιμπέλ αύξηση στην έκθεση θορύβου από το κυκλοφοριακό. Η σχέση ήταν ισχυρότερη στους άντρες.

Η μεγαλύτερη μέση συνδεόταν σημαντικά με έκθεση σε κάποια από τις 3 ανωτέρω πηγές θορύβου αλλά η σχέση ήταν ισχυρότερη για τον θόρυβο από τα αεροπλάνα. Η μεγαλύτερη αναλογία μέσης/ ισχίων συνδέθηκε με θόρυβο από αεροπλάνα και αυτοκίνητα.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού ‘’Occupational & Environmental Medicine.’’

 

Πηγές:
‘’Occupational & Environmental Medicine.’’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κεθεά Ήπειρος: Πρόγραμμα κατάρτισης ‘’Αρωματικά-Φαρμακευτικά Φυτά’’
170η Αποστολή Κινητών Ιατρικών Μονάδων στo Λαιμό Πρεσπών
Την επιστημονική κατάρτιση και το ήθος των επιστημόνων στη χώρα μας εξήρε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης