Αμερικανοί ερευνητές εντόπισαν τι συμβαίνει στον εγκέφαλο με την εξέλιξη της νόσου του Πάρκινσον. Η ανακάλυψη ανοίγει την πόρτα για τη δημιουργία απλής εξέτασης που θα μετρά την εξέλιξη της νόσου.

Συγκρίνοντας απεικονιστικές εξετάσεις ασθενών με νόσο του Πάρκινσον με αυτές ομάδας ελέγχου, για ένα χρόνο, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι περιοχή στον εγκέφαλο-η μέλαινα ουσία- αλλάζει καθώς προχωρά η νόσος.

Τα ευρήματα παρέχουν την πρώτη μέθοδο που βασίζεται σε μαγνητική τομογραφία για την αξιολόγηση της εξέλιξης της νόσου, η οποία μπορεί να δώσει πληροφορίες για να ληφθούν αποφάσεις όσον αφορά την αγωγή και να βοηθήσει στον εντοπισμό νέων θεραπειών, σημείωσε ο David Vaillancourt, καθηγητής στο University of Florida.

Ο Vaillancourt δήλωσε ότι τα διαθέσιμα φάρμακα για τη νόσο Πάρκινσον βοηθούν να μειωθούν τα συμπτώματα. Δεν επιβραδύνουν όμως την εξέλιξη της νόσου.

Πρόσθεσε ότι παρέχει εργαλείο που θα εξετάζει υποσχόμενες νέες θεραπείες που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν την εξέλιξη της νόσου. Η μέλαινα ουσία ενός ασθενούς έχει περισσότερο ‘’ελεύθερο υγρό’’, πιθανόν λόγω της εκφύλισης.

Οι ερευνητής χρησιμοποίησαν είδος μαγνητικής τομογραφίας (απεικόνιση διάχυσης), για να διαπιστώσουν ότι τα επίπεδα ‘’ελεύθερου υγρού’’ αυξάνουν καθώς προχωρά η νόσος.

Το επίπεδο ελεύθερου υγρού ήταν επίσης καλός προγνωστικός παράγοντας του πώς προχωρά η βραδυκινησία κατά τη διάρκεια του επόμενου χρόνου.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ‘’Brain.’’

 

Πηγές:
‘’Brain.’’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας