Δυο αλκοολούχα ποτά την ημέρα μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τη λειτουργία της καρδιάς των ηλικιωμένων, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Ηλικιωμένοι που έπιναν 2 ή περισσότερα αλκοολούχα ποτά την ημέρα είχαν πιο σκληρά τοιχώματα, μεγαλύτερα διαμερίσματα και πιθανόν μειωμένη καρδιακή λειτουργία, δήλωσαν οι ερευνητές.

Ο Dr. Scott D. Solomon, δήλωσε ότι το αλκοόλ μπορεί ενδεχομένως να προστατεύει από προβλήματα όπως η καρδιακή προσβολή αλλά σε μεγάλες ποσότητες είναι τοξίνη για την καρδιά.

Ερευνητές με επικεφαλής τον Ο. Solomon, του Brigham and Women’s Hospital στη Βοστόνη ανέλυσαν στοιχεία περισσότερων των 4.000 αντρών και γυναικών. Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε απεικονιστική εξέταση καρδιάς, μεταξύ του 2011 και του 2013, σε μέση ηλικία 75 ετών.

Παρατήρησαν το μέγεθος των διαμερισμάτων της καρδιάς και το πόσο καλά συστέλλεται και χαλαρώνει.
Περίπου 2.400 συμμετέχοντες δήλωσαν ότι δεν έπιναν. Περίπου 1.500 δήλωσαν ότι κατανάλωναν 1 έως 7 ποτά την εβδομάδα, 402 έπιναν 7 έως 14 ποτά και 195 έπιναν περισσότερα από 14 ποτά εβδομαδιαίως.

Στους άντρες και στις γυναίκες, η αυξημένη πρόσληψη αλκοόλ συνδέθηκε με μεγαλύτερη διαστολική και συστολική διάμετρο στην αριστερή κοιλία και με μεγαλύτερη αριστερή κολπική διάμετρο (p<0.05).

Στους άντρες, η αυξημένη πρόσληψη αλκοόλ συνδεόταν με μεγαλύτερη μάζα στην αριστερή κοιλία.

Στις γυναίκες, η αύξηση της πρόσληψης αλκοόλ συνδέθηκε με χαμηλότερο κλάσμα εξωθήσεως στην αριστερή κοιλία.

Ο Solomon ανακάλυψε ότι καθώς κάποιος περνά το όριο των 2 ποτών την ημέρα- στους άντρες- αρχίζουν να εμφανίζονται ενδείξεις αλλαγής της δομής και της λειτουργίας της καρδιάς και θεωρεί ότι δυνητικά μπορεί αυτό να είναι επιβλαβές, μακροπρόθεσμα.
Το όριο στις γυναίκες είναι χαμηλότερο-περίπου ένα ποτό την ημέρα.

Η Dr. Mary A. Whooley, του Veterans Affairs Medical Center, Στο Σαν Φρανσίσκο, που δεν έλαβε μέρος στην έρευνα, δεν συνιστά να αρχίσουν οι άνθρωποι να πίνουν αν δεν το κάνουν και προσθέτει ότι τα πιθανά οφέλη του αλκοόλ δεν είναι περισσότερα από τους κινδύνους.

Η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ, επίσης αυξάνει τον κίνδυνο ηπατικής βλάβης και αυτοκινητιστικών δυστυχημάτων, δήλωσε.

 

Πηγές:
Διεθνής τύπος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αλαλούμ με το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]