Μεγάλες ποσότητες της βιταμίνης Α εξουδετερώνουν την ανοσία του οργανισμού ανοίγοντας το δρόμο σε λοιμώξεις, αναφέρει νέα έρευνα.

Σύμφωνα με την έρευνα, υπερβολική βιταμίνη Α κάνει τον οργανισμό να ξεχνά προηγούμενες λοιμώξεις.

Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι αν και συμπληρώματα βιταμίνης Α μπορούν αν έχουν οφέλη στην υγεία, όταν κάποιος έχει έλλειψη, η λήψη τους πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα μπορεί ενδεχομένως να έχει αρνητικές συνέπειες για την υγεία.

Δυο διαφορετικά είδη βιταμίνης Α περιέχονται στη διατροφή. Ενώ ζωικά προϊόντα και γαλακτοκομικά έχουν προσχηματισμένη βιταμίνη Α, φυτικές τροφές περιέχουν το άλλο είδος, την προβιταμίνη Α.

Ο ερευνητής Mihai Netea, του Radboud University Medical Center, στην Ολλανδία, δήλωσε ότι η έρευνα βοηθά να εξηγηθούν οι μηχανισμοί της αντιφλεγμονώδους επίδρασης της βιταμίνης Α με αποτέλεσμα να ανοίγει η πόρτα εντοπισμού νέων δρόμων για τη ρύθμιση της ανταπόκρισης του ανοσοποιητικού και της αποκατάστασης της λειτουργίας του σε περιπτώσεις που απορρυθμίζεται.

Ο Netea διέγειρε κύτταρα του ανοσοποιητικού των εθελοντών με βιταμίνη Α και είδε ότι τα κύτταρα παρήγαγαν λιγότερες κυτοκίνες- σημαντικές πρωτεΐνες που βοηθούν στην προστασία από μικρόβια με διέγερση από διάφορα μιτογόνα και αντιγόνα.

Επιπλέον, τα κύτταρα ενεργοποιήθηκαν επίσης με διάφορες μικροβιακές δομές που οδήγησαν σε μακροπρόθεσμη ενεργοποίηση των κυττάρων.

Όταν πραγματοποιήθηκαν τα ίδια πειράματα με την ύπαρξη βιταμίνης A, οι μικροβιακές δομές δεν μπορούσαν πια να ενεργοποιούν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ‘’Journal of Leukocyte Biology.’’

 

Πηγές:
‘’Journal of Leukocyte Biology.’’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας