Η βιταμίνη Β12 δεν ωφελεί τη νευρική ή τη νοητική λειτουργία σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, που έχουν μέτρια έλλειψη της βιταμίνης, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η έλλειψη μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικά προβλήματα στο νευρικό σύστημα, όπως μυϊκή αδυναμία, προβλήματα βάδισης, κούραση και τσιμπήματα καθώς και κατάθλιψη και προβλήματα μνήμης.

Η βιταμίνη περιέχεται σε τροφές όπως το ψάρι, το κρέας, τα πουλερικά και τα γαλακτοκομικά.

Ο Alan Dangour, του London School of Hygiene & Tropical Medicine, δήλωσε ότι η έρευνα δεν ανακάλυψε ενδείξεις οφέλους στο νευρικό σύστημα ή στη νοητική λειτουργία από 12μηνη λήψη συμπληρωμάτων σε ηλικιωμένους με μέτρια έλλειψη.

Η επίδραση της καθημερινής λήψης συμπληρωμάτων Β12 για την ‘’επιδιόρθωση’’ της μέτριας έλλειψης στη λειτουργία του νευρικού συστήματος ήταν άγνωστη. Ερευνητές πραγματοποίησαν δοκιμή σε 201 ανθρώπους ηλικίας 75 ετών και άνω. Συμμετέχοντες με μέτρια έλλειψη και που δεν εμφάνιζαν αναιμία λάμβαναν μια ταμπλέτα καθημερινά, για ένα χρόνο, η οποία περιείχε είτε βιταμίνη Β12 είτε εικονικό φάρμακο.

Στο τέλος, οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε κλινικές εξετάσεις για την αξιολόγηση της λειτουργίας του νευρικού συστήματος. Οι ερευνητές δεν ανακάλυψαν ενδείξεις βελτιωμένης νοητικής ή νευρικής λειτουργίας σε ανθρώπους που έλαβαν τη συγκεκριμένη βιταμίνη σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο.

Ο ερευνητής συμβουλεύει τους ηλικιωμένους που ανησυχούν για την υγεία τους και τη νοητική τους λειτουργία να ακολουθούν ισορροπημένη διατροφή, να είναι νοητικά ενεργοί και όταν είναι εφικτό να ασκούνται τακτικά.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ‘’American Journal of Clinical Nutrition.’’

 

Πηγές:
‘’American Journal of Clinical Nutrition.’’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΙΣΑ: 1ο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο: ‘’Έμφραγμα του Μυοκαρδίου- Νεότερες προσεγγίσεις’’
LIVE μετάδοση Λαπαροσκοπικής κολεκτομής 26 Απριλίου 2024
Ανδρική υπογονιμότητα: Σχετίζεται με τη χρήση κινητών τηλεφώνων;