Νέα έρευνα υποδεικνύει ότι αν ανησυχείτε για τις πιθανότητες να υποστείτε εγκεφαλικό επεισόδιο θα πρέπει να ελέγξετε τις επιδόσεις της νοητικής ικανότητάς σας.

Σε έρευνα του Leiden University, επιστήμονες αναφέρουν ότι άνθρωποι που έχουν χαμηλά σκορ σε εξέταση εκτελεστικής λειτουργίας, σε υψηλότερου επιπέδου ικανότητες νόησης, μπορεί ενδεχομένως να αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου.

Ο ερευνητής Behnam Sabayan, δήλωσε ότι το αποτέλεσμα της έρευνας δείχνει ότι η καρδιακή και η εγκεφαλική λειτουργία συνδέονται πιο στενά από όσο φαίνεται.

Πρόσθεσε, ότι ενώ τα αποτελέσματα μπορεί να μην έχουν άμεση κλινική εφαρμογή, τονίζουν ότι η αξιολόγηση της νοητικής λειτουργίας θα πρέπει να αποτελεί μέρος του υπολογισμού του μελλοντικού κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, οι επιστήμονες εξέτασαν 3.926 ανθρώπους με μέση ηλικία τα 75 χρόνια και χωρίς ιστορικό καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου.

Άνθρωποι που ανήκαν στη χαμηλότερη ομάδα ικανοτήτων εκτελεστικής λειτουργίας ήταν κατά 85% περισσότερο πιθανό να υποστούν καρδιακή προσβολή έναντι όσων ανήκαν στην υψηλότερη ομάδα.

Συνολικά, 176 από τους 1.309 ανθρώπους με χαμηλά σκορ είχαν υποστεί καρδιακή προσβολή σε σύγκριση με 93 από τους 1.308 ανθρώπους με υψηλά σκορ, που μεταφράζεται σε ποσοστό 44 περιστατικών καρδιακής προσβολής ανά 1.000 άτομα- χρόνια σε ανθρώπους με χαμηλά σκορ σε σύγκριση με 22 περιστατικά ανά 100 άτομα-χρόνια σε ανθρώπους με υψηλά σκορ.

Ο Sabayan, δήλωσε ότι η επίδοση σε εξετάσεις που μετρούν τις νοητικές ικανότητες και τη μνήμη αποτελεί μέτρο της εγκεφαλικής λειτουργίας, καθώς χαμηλότερες επιδόσεις σε νοητικά τεστ δείχνουν χειρότερη εγκεφαλική λειτουργία.

Πρόσθεσε, ότι η χειρότερη επίδοση του εγκεφάλου στην εκτελεστική λειτουργία θα μπορούσε να αντικατοπτρίζει πάθηση στα αγγεία του εγκεφάλου, που με τη σειρά της θα μπορούσε να προβλέψει υψηλότερη πιθανότητα εγκεφαλικού επεισοδίου και το ότι η αγγειακή νόσος στον εγκέφαλο συνδέεται στενά με αγγειακή νόσο στην καρδιά είναι η αιτία που οι χαμηλές επιδόσεις στα τεστ προέβλεψαν επίσης υψηλότερο κίνδυνο για καρδιακή προσβολή.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ‘’Journal Neurology.’’

 

Πηγές:
‘’Journal Neurology.’’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο ψηφιακός φάκελος ασθενούς, η τεχνητή νοημοσύνη και η μεγάλη παγίδα
Αλαλούμ με το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA