Πρόσφατη έρευνα αποκάλυψε ότι ο καφές μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της επιστροφής του καρκίνου στο παχύ έντερο μετά την αγωγή, ενώ μπορεί ακόμα και να βελτιώσει τις πιθανότητες ίασης.

Ερευνητές του Dana-Farber Cancer Institute, αποκάλυψαν ότι οι ασθενείς που αντιμετωπίστηκαν με εγχείρηση και χημειοθεραπεία για καρκίνο στο παχύ έντερο, σταδίου ΙΙΙ, είχαν το μεγαλύτερο όφελος από την κατανάλωση τουλάχιστον 4 φλιτζανιών καφέ την ημέρα.

Η έρευνα περιέλαβε σχεδόν 1.000 ασθενείς που συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια για τη διατροφή τους στην έναρξη της έρευνας, κατά τη χημειοθεραπεία και ένα χρόνο αργότερα.

Ο ερευνητής Charles Fuchs, δήλωσε ότι η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε ότι όσοι κατανάλωναν καφέ είχαν χαμηλότερο κίνδυνο υποτροπής του καρκίνου και σημαντικά υψηλότερη επιβίωση καθώς και πιθανότητα ίασης.

Πρόσθεσε, ότι αν ένας άνθρωπος πίνει καφέ και ακολουθεί θεραπεία για τον καρκίνο του παχέος εντέρου τότε δεν θα πρέπει να σταματήσει, αλλά αν δεν πίνει καφέ και σχεδιάζει να αρχίσει να καταναλώνει το ρόφημα, τότε θα πρέπει να το συζητήσει πρώτα με τον γιατρό του.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, ο Fuchs ανακάλυψε ότι ο χαμηλότερος κίνδυνος υποτροπής του καρκίνου και θανάτων οφειλόταν εντελώς στην καφεΐνη και όχι σε άλλα συστατικά του καφέ.

Δήλωσε, ότι δεν είναι σαφές γιατί η καφεΐνη έχει τη συγκεκριμένη επίδραση και ότι χρειάζονται νέες έρευνες.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ‘’Journal of Clinical Oncology’’.

 

Πηγές:
‘’Journal of Clinical Oncology’’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΜΑ: Θετική γνωμοδότηση για χορήγηση άδειας κυκλοφορίας σε 8 φάρμακα - Ποια είναι
Αιμορροφιλία Α: Θετική γνωμοδότηση  για θεραπεία από την Επιτροπή Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση
Η Αγγειοχειρουργική Εταιρεία για τη νοσηλεία και τον θάνατο του Δ. Καλλιάνου