Άνθρωποι με γενετική προδιάθεση για χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο σκλήρυνσης κατά πλάκας, σύμφωνα με μεγάλη έρευνα.

Τα ευρήματα, που βασίστηκαν στο γονιδιακό προφίλ  δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων ευρωπαϊκής καταγωγής ενισχύουν τη θεωρία ότι η βιταμίνη D παίζει ρόλο στη σκλήρυνση κατά πλάκας.

Επιστήμονες εξετάζουν αν η χορήγηση επιπλέον βιταμίνης D θα μπορούσε να προλάβει ή να βελτιώσει τη νόσο. Είναι πιθανό περιβαλλοντικά και γενετικά αίτια να εμπλέκονται σε αυτήν, δήλωσαν.

Αν κάποιος πιστεύει ότι μπορεί να μη λαμβάνει αρκετή βιταμίνη D από το ηλιακό φως ή από τη διατροφή του θα πρέπει να το συζητήσει με τον γιατρό του. Η λήψη μεγάλης ποσότητας βιταμίνης D μπορεί να είναι επικίνδυνη.

Έρευνες που πραγματοποιούνται παγκοσμίως, ήδη δείχνουν ότι η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι πιο συνήθης σε λιγότερο ηλιόλουστες χώρες, μακριά από τον Ισημερινό.

Ωστόσο δεν είναι σαφές αν η σχέση είναι αιτιατή.

Ερευνητές του McGill University στον Καναδά, συνέκριναν την εμφάνιση σκλήρυνσης κατά πλάκας σε μεγάλη ομάδα Ευρωπαίων, με και χωρίς προδιάθεση σε χαμηλή βιταμίνη D.

Αυτό το είδος γενετικής ποικιλομορφίας φαίνεται αρκετά τυχαίο, επομένως εικάζεται ότι οποιαδήποτε σχέση εντοπιζόταν θα μπορούσε να θεωρηθεί αξιόπιστη.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύονται στο περιοδικό ''PLoS Medicine'', έδειξαν ότι άνθρωποι με χαμηλότερα επίπεδα στο αίμα δείκτη της βιταμίνης D, λόγω της γενετικής προδιάθεσής τους ήταν σημαντικά πιο πιθανό να έχουν σκλήρυνση κατά πλάκας σε σχέση με ανθρώπους που δεν έφεραν τα συγκεκριμένα γονίδια.

 

Πηγές:
''PLoS Medicine''.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αλαλούμ με το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]