Η ανάπτυξη στενών φιλικών σχέσεων μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει τους εφήβους να παραμείνουν σε καλή σωματική κατάσταση μελλοντικά, αναφέρει νέα έρευνα.

Ο ερευνητής Joseph Allen, του University of Virginia, στις ΗΠΑ, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η στενή σχέση με τους συνομηλίκους στην εφηβεία, σε αντίθεση με την αποξένωση, αποτελεί ισχυρό προγνωστικό παράγοντα για αυξημένη μακροπρόθεσμη ποιότητα υγείας.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι η ποιότητα των σχέσεων στην εφηβεία μπορεί ενδεχομένως να επηρεάσει την υγεία στην ενήλικο ζωή μέσω μειωμένων επιπλέον κατοπινών συμπτωμάτων άγχους και κατάθλιψης.

Οι ερευνητές επέλεξαν ομάδα 171 μαθητών πρώτης και δευτέρας γυμνασίου και τους παρακολούθησαν από την ηλικία των 13 ετών έως την ηλικία των 27.

Από τις ηλικίες 13 έως 17 ετών οι καλύτεροι φίλοι των συμμετεχόντων συμπλήρωναν ερωτηματολόγια για τη γενική ποιότητα των φιλιών, όπως το επίπεδο εμπιστοσύνης, επικοινωνίας και αποξένωσης στη σχέση.

Οι φίλοι επίσης έδιναν πληροφορίες για το πόσο εστίαζαν οι συμμετέχοντες στο ταίριασμα με τους συνομηλίκους.

Στη συνέχεια αξιολογήθηκε η ποιότητα της υγείας των συμμετεχόντων σε ετήσια βάση, στις ηλικίες 25, 26 και 27 ετών με ερωτήσεις σχετικά με τη γενική υγεία, το άγχος και συμπτώματα κατάθλιψης, όπως και το Δείκτη Μάζας Σώματος.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι στενές φιλίες υψηλής ποιότητας και η επιθυμία να ταιριάζει κάποιος με τους συνομηλίκους του στην εφηβεία συνδέθηκαν με καλύτερη υγεία στην ηλικία των 27 ετών.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ‘’Psychological Science.’’

 

Πηγές:
‘’Psychological Science.’’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αλαλούμ με το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]