Νέα έρευνα αναφέρει ότι άνθρωποι που πίνουν αναψυκτικά διαίτης μπορεί ενδεχομένως να μη γλιτώνουν όσες θερμίδες νομίζουν.

Η έρευνα, του University of Illinois, εξέτασε τις διατροφικές συνήθειες περισσότερων των 22.000 ενηλίκων και ανακάλυψε ότι όσοι καταναλώνουν αναψυκτικά διαίτης μπορεί ενδεχομένως να αναπληρώνουν την έλλειψη θερμίδων με παραπάνω τροφές που περιέχουν ζάχαρη, αλάτι, λιπαρά και χοληστερίνη.

Ο ερευνητής Ruopeng An, συνέθεσε κατάλογο 661 μη αναγκαίων τροφών, που περιλαμβάνει τροφές που δεν ανήκουν στις σημαντικές ομάδες τροφίμων και δεν χρειάζονται από τον οργανισμό, ενώ μπορούν ενδεχομένως να προσθέσουν ποικιλία στη διατροφή.

Στις τροφές αυτές, πυκνές σε ενέργεια και φτωχές σε θρεπτικές ουσίες, περιλαμβάνονται προϊόντα όπως μπισκότα, παγωτά, σοκολάτες, τηγανητές πατάτες και γλυκά.

Περισσότερο από το 90% των συμμετεχόντων κατανάλωνε καθημερινά μη αναγκαίες τροφές, με μέσο όρο 482 θερμίδες.

Η προτίμηση για αναψυκτικά διαίτης μπορεί ενδεχομένως να μη βοηθά ανθρώπους να ελέγχουν το βάρος τους αν δεν προσέχουν την ποιότητα και την ποσότητα των τροφών που καταναλώνουν, δήλωσε ο ερευνητής.

Συνιστά, οι άνθρωποι να καταγράφουν προσεκτικά την πρόσληψη θερμίδων από τα αναψυκτικά και τα μη αναγκαία τρόφιμα, επειδή και τα δυο προσθέτουν θερμίδες και πιθανόν, βάρος.

Ο An συνιστά επίσης, οι παρεμβάσεις για τη δημόσια υγεία να έχουν ολιστική προσέγγιση ενθαρρύνοντας τους ανθρώπους να αξιολογούν την κατανάλωση αναψυκτικών στο πλαίσιο της γενικής διατροφικής τους συμπεριφοράς.

Η έρευνα θα δημοσιευτεί στο περιοδικό ‘’Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics.’’

 

Πηγές:
‘’Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics.’’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας