Νέα έρευνα αποκάλυψε ότι ο χυμός του παντζαριού ενισχύει τη μυϊκή ισχύ σε καρδιοπαθείς.

Με βάση έρευνες που υποδεικνύουν ότι το νιτρικό άλας στη διατροφή βελτιώνει τη μυϊκή απόδοση σε αθλητές, ερευνητές του Washington University School of Medicine στο St. Louis, ανακάλυψαν ότι η κατανάλωση συμπυκνωμένου χυμού από παντζάρι αυξάνει τη μυϊκή ισχύ σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια.

Η ερευνήτρια, Linda R. Peterson, δήλωσε ότι πρόκειται για μικρή έρευνα, αλλά οι ερευνητές βλέπουν ισχυρές αλλαγές στη μυϊκή ισχύ, περίπου 2 ώρες μετά την κατανάλωση χυμού από παντζάρι. Πρόσθεσε, ότι πολλές καθημερινές δραστηριότητες βασίζονται στη δύναμη, όπως το να σηκωθούμε από την καρέκλα, να σηκώσουμε τα μαναβικά και να ανεβούμε τις σκάλες.

Με βάση την έρευνα σε αθλητές- ιδιαίτερα ποδηλάτες που χρησιμοποίησαν το χυμό από παντζάρι για την ενίσχυση της επίδοσης- ο ερευνητής Andrew R. Coggan, πρότεινε τη δοκιμή της ίδιας στρατηγικής σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια.

Οι επιστήμονες ανέφεραν στοιχεία 9 ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια.

Δυο ώρες μετά την αγωγή, οι ασθενείς έδειξαν 13% αύξηση στην ισχύ των μυών που εκτείνουν το γόνατο. Οι ερευνητές παρατήρησαν το πιο ουσιαστικό όφελος όταν οι μυς κινούνταν στην υψηλότερη ταχύτητα.

Η αύξηση της μυϊκής απόδοσης ήταν σημαντική σε γρήγορες κινήσεις που βασίζονταν στη δύναμη, αλλά οι ερευνητές δεν διαπίστωσαν βελτιώσεις στην απόδοση κατά τη διάρκεια μεγαλύτερης διάρκειας δοκιμών που μετρούν τη μυϊκή κόπωση.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ‘’Circulation: Heart Failure.’’

 

Πηγές:
‘’Circulation: Heart Failure.’’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο ψηφιακός φάκελος ασθενούς, η τεχνητή νοημοσύνη και η μεγάλη παγίδα
Αλαλούμ με το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA