Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ασθενών που διοργανώθηκε από 15 συλλόγους ασθενών, σε συνεργασία με το Health Daily, υπό την αιγίδα του υπουργείου Υγείας. Οι ομιλητές του συνεδρίου τόνισαν με έμφαση ότι οι ασθενείς πρέπει να συμμετέχουν στα κέντρα λήψης αποφάσεων για τις πολιτικές υγείας που τους αφορούν και να έχουν πρόσβαση σε όλες τις θεραπείες και τα καινοτόμα φάρμακα.

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός δεσμεύτηκε από το βήμα του συνεδρίου ότι θα θεσμοθετηθεί η συνεργασία της ηγεσίας του υπουργείου με τους συλλόγους ασθενών και ανακοίνωσε ότι θα γίνει προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ του υπουργείου και των ασθενών. «Είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο και οφείλουμε η οπτική μας να είναι από τη σκοπιά των ασθενών, των αναγκών και των απαιτήσεών τους» ανέφερε ο Υπουργός.

Σύμφωνα με τον υπουργό, «το ΕΣΥ πρέπει να αναδιοργανωθεί στην κατεύθυνση ενός ολοκληρωμένου δημοσίου συστήματος υγείας που θα λειτουργεί με βάση τις αρχές της καθολικότητας στην πρόσβαση, της ισότητας στη φροντίδα και της αποτελεσματικότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών» και όπως ανακοίνωσε ο κ. Ξανθός, θα υλοποιηθεί η δέσμευση για την υγειονομική κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών. Σε ότι αφορά τα νοσοκομεία ο Υπουργός Υγείας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι έχει γίνει «ένεση» ανθρώπινου δυναμικού, αυξήθηκαν τα όρια δαπάνης και ήδη γίνεται προσπάθεια για την ομαλοποίηση του ανεφοδιασμού τους.

Για το φάρμακο, τόνισε ότι από τους δανειστές υπάρχει έντονη και συνεχής επιμονή για ανεξέλεγκτες μειώσεις τιμών, η οποία έχει αποδειχτεί ότι είναι αδιέξοδη. Υπενθύμισε ότι η αύξηση του όγκου των γενοσήμων στην ελληνική αγορά μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της αλλαγής της νοοτροπίας της κοινής γνώμης και τη σωστή ενημέρωση γιατρών και ασθενών.

Διάλογος με τους ασθενείς

Ο Υπουργός υγείας αμέσως μετά την ομιλία του είχε δημόσιο διάλογο με τρεις εκπροσώπους των συλλόγων ασθενών, τον Νίκο Δέδε από τη “Θετική Φωνή”, τον Χρήστο Δαραμήλα από την ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ και την Ιωάννα Γραικού από το “Άλμα Ζωής”, οι οποίοι του μετέφεραν τα ερωτήματα στα οποία συμφώνησαν οι σύλλογοι ασθενών που συμμετείχαν στο συνέδριο και τα οποία αφορούν τρία φλέγοντα θέματα της υγείας: την πρόσβαση στο φάρμακο, την ΠΦΥ και τη συμμετοχή των ασθενών στα κέντρα λήψης των αποφάσεων. Οι εκπρόσωποι των ασθενών τόνισαν με έμφαση ότι η συμμετοχή των ασθενών στη λήψη των αποφάσεων που τους αφορούν θα παίξει καθοριστικό ρόλο στον εξορθολογισμό του συστήματος Υγείας, καθώς και ότι οι ασθενείς πρέπει να έχουν πρόσβαση σε όλες τις θεραπείες και στα καινοτόμα φάρμακα, ποιότητα υπηρεσιών υγείας στην ΠΦΥ και στα νοσοκομεία.

Την ίδια ώρα, σοκ προκαλούν τα στοιχεία της έρευνας που είναι σε εξέλιξη από τη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και το Σύλλογο «Κ.Ε.Φ.Ι.» Αθηνών, σύμφωνα με τα οποία το 32% των ογκολογικών ασθενών δεν έχει πρόσβαση σε γιατρό. Το βασικό εμπόδιο είναι η καθυστέρηση στο κλείσιμο του ραντεβού, η απόσταση και η δυσκολία μετακίνησης, καθώς πολλοί ασθενείς αναγκάζονται να επισκεφθούν νοσοκομείο άλλης πόλης για να συνεχίσουν τη θεραπεία τους.

Από τα στοιχεία της ίδιας έρευνας που παρουσίασε στο Συνέδριο ο Κυριάκος Σουλιώτης, Επίκουρος Καθηγητής Πολιτικής Υγείας, προκύπτει ότι το 28% των ογκολογικών ασθενών δεν έχει πρόσβαση στα φάρμακά του, καθώς φαρμακεία των νοσοκομείων «στερεύουν» και οι ασθενείς δίνουν συχνά αγώνα δρόμου για να βρουν το φάρμακό τους σε κάποιο νοσοκομείο.
Από την πλευρά του ο Δημήτρης Βαρνάβας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος, ανέφερε ότι το σύστημα υγείας της χώρας είναι ένα βήμα πριν από την κατάρρευση και τόνισε ότι η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι τραγική. Η αναμονή για ραντεβού στα εξωτερικά ιατρεία φθάνει σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και τα δύο χρόνια, ενώ οι γιατροί εξετάζουν σε καθημερινή βάση 30 και 40 ασθενείς.

Ιατρικός Φάκελος

Ο Αναστάσιος Τάγαρης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ, ανέφερε από το βήμα του Συνεδρίου ότι στα σχέδια της ΗΔΙΚΑ είναι η δημιουργία του ιατρικού φακέλου και η ενεργή συμμετοχή των ασθενών στη διαχείριση της υγείας τους. Το επόμενο βήμα, ανακοίνωσε ο κ. Τάγαρης, είναι η ενημέρωση των ασθενών με μηνύματα στο κινητό τους τηλέφωνο ή στο e-mail τους για τα φάρμακα που συνταγογραφούνται στο βιβλιάριό τους. Στα σχέδια της ΗΔΙΚΑ είναι και η δημιουργία Μητρώου Χρονίως Πασχόντων, ενώ δεν απέκλεισε τη μελλοντική δημιουργία διαδικτυακού φόρουμ επικοινωνίας ασθενών.

O Χρήστος Λιονής, Καθηγητής Γενικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης παρουσίασε προτάσεις για τη βελτίωση του συστήματος υγείας. «Χρειαζόμαστε μια περισσότερο συστημική προσέγγιση όταν συζητάμε για τα χρόνια νοσήματα και τη διαχείρισή τους», σημείωσε ο κ. Λιονής και ανέφερε ότι «Η αλλαγή της συμπεριφοράς/πρακτικής του υγειονομικού και του ρόλου του ασθενούς στη λήψη της απόφασης είναι κρίσιμα σημεία στην αλλαγή της σημερινής κατάστασης». Ο κ. Λιονής πρόσθεσε πως πρέπει να υπάρξουν ολοκληρωμένες προτάσεις για την παροχή επαρκών υπηρεσιών προς τους μη ασφαλισμένους και να δημιουργηθούν πρωτόκολλα και οδηγίες για την φροντίδα των ευάλωτων οικονομικά ομάδων.

Μείωση φαρμακευτικής δαπάνης

Μειώθηκε σημαντικά η φαρμακευτική δαπάνη το 2014 σε σύγκριση με το 2009. Όπως τόνισε από το βήμα του συνεδρίου ο Νίκος Πολύζος, Καθηγητής Διοίκησης και Οργάνωσης Υπηρεσιών Υγείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το 2014 η δαπάνη για εξωνοσοκομειακά φάρμακα ανήλθε στα 2,3 δισ. ευρώ και για νοσοκομειακά στα 0,6 δισ. ευρώ. Το 2009 η δαπάνη για εξωνοσοκομειακά φάρμακα είχε αγγίξει τα 5,1 δισ. ευρώ και για νοσοκομειακά τα 1,2 δισ. ευρώ.

Η κατά κεφαλή δαπάνη για φάρμακα σημείωσε την τελευταία πενταετία μία μείωση της τάξης του 60%. Από τα 455 ευρώ το 2009 έπεσε στα 200 ευρώ το 2014. Στην ΕΕ η μείωση της δαπάνης ανήλθε στο 20%. H συμμετοχή των ασθενών, για το ίδιο διάστημα, αυξήθηκε κατά 8% και έχει ανέβει στο 27%.

Στο σύνολο των φαρμάκων που συνταγογραφήθηκαν το 2014, το 59,3% ήταν πρωτότυπα (on patent), 21,3% off patent και 19,5% γενόσημα. Σε σύγκριση με το 2013, διαπιστώνεται αύξηση κατά 12% του ποσοστού των πρωτοτύπων φαρμάκων, ενώ τα off patent έχουν περιορισθεί στο μισό και τα γενόσημα αυξήθηκαν κατά 2,4 μονάδες.

Τα σοβαρά προβλήματα των ασθενών

Αναφορά στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες ασθενείς ανεξαρτήτως πάθησης, έκαναν οι εκπρόσωποι των ασθενών που ήταν ομιλητές στο Συνέδριο. Πιο συγκεκριμένα, η κα. Ιωάννα Μυρίλλα, Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας, τόνισε τις μεγάλες ελλείψεις σε υποδομές, ιατρικό προσωπικό και υλικά που παρατηρούνται στα ελληνικά νοσοκομεία, ενώ ανέφερε ότι έχουν δημιουργηθεί πολλαπλές ταχύτητες ασθενών στο ίδιο νόσημα ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα του νοσοκομείου.

Από την πλευρά της, η κα. Ιωάννα Γραικού, εκπρόσωπος του Πανελληνίου Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο του Μάστού «Άλμα Ζωής» αναφέρθηκε σε σοβαρά θέματα που πρέπει να ρυθμιστούν στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, όπως η στελέχωση των Κέντρων Υγείας, η φροντίδα στο σπίτι και η ανακουφιστική φροντίδα, καθώς και η ψυχιατρική περίθαλψη στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα.

Η κα. Μαριάννα Λάμπρου, Πρόεδρος της ΠΕΣΠΑ αναφέρθηκε στη μεγάλη επιβάρυνση των ασθενών από τη συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη και στην αδικαιολόγητη γραφειοκρατία που αντιμετωπίζουν για την εξασφάλιση της φαρμακευτικής τους αγωγής.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Απάντηση της Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Αθήνας για τη νοσηλεία και τον θάνατο του Δ. Καλλιάνου
Ερρίκος Ντυνάν: Καρδιολογική επέμβαση σε ασθενή 100 ετών!
Ο ψηφιακός φάκελος ασθενούς, η τεχνητή νοημοσύνη και η μεγάλη παγίδα