Η παχυσαρκία είναι σημαντικός παράγοντας κινδύνου για οστεοαρθρίτιδα.

Η ερευνήτρια Alexandra Gersing, του University of California-San Francisco, δήλωσε ότι η εκφυλιστική νόσος των αρθρώσεων αποτελεί σημαντική αιτία πόνου και αναπηρίας στον πληθυσμό και ότι η παχυσαρκία είναι σημαντικός παράγοντας κινδύνου.
Η Gersing ερεύνησε τη σχέση μεταξύ διαφορετικού βαθμού απώλειας βάρους και της εξέλιξης της εκφύλισης του χόνδρου στο γόνατο σε 506 υπέρβαρους και παχύσαρκους ασθενείς.

Οι ασθενείς είτε είχαν ελαφρά έως μέτρια οστεοαρθρίτιδα είτε παράγοντες κινδύνου για τη νόσο.
Χωρίστηκαν σε 3 ομάδες. Ομάδα ελέγχου που δεν έχασε βάρος, δεύτερη ομάδα που έχασε λίγο βάρος και τρίτη ομάδα που έχασε άνω του 10% του σωματικού της βάρους.

Όταν οι ερευνητές ανέλυσαν διαφορές στην ποιότητα χόνδρου στις ομάδες, σε διάστημα 4 ετών, ανακάλυψαν ενδείξεις ότι η απώλεια βάρους έχει προστατευτική επίδραση έναντι της εκφύλισης του χόνδρου και ότι μεγαλύτερη απώλεια βάρους είναι πιο ωφέλιμη.
Η ερευνήτρια δήλωσε ότι ο χόνδρος εκφυλίστηκε πιο αργά στην ομάδα που έχασε περισσότερο από το 10% του σωματικού της βάρους, ιδιαίτερα στις περιοχές του γονάτου που σηκώνουν το βάρος.

Ωστόσο όσοι είχαν απώλεια 5-10% σωματικού βάρους σχεδόν δεν εμφάνισαν διαφορά στην εκφύλιση των χόνδρων σε σύγκριση με όσους δεν έχασαν βάρος, ανακάλυψε η έρευνα.

Η Gersing δήλωσε ότι σημαντική απώλεια βάρους όχι μόνο επιβραδύνει την εκφύλιση της άρθρωσης του γόνατος αλλά μειώνει και τον κίνδυνο εμφάνισης οστεοαρθρίτιδας.

Η έρευνα παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Radiological Society of North America.

 

Πηγές:
Radiological Society of North America.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας