Ερευνητές υπέδειξαν ότι ο διαβήτης τύπου 2 προκαλείται από συσσώρευση λίπους στο πάγκρεας και ότι η απώλεια κάτω του ενός γραμμαρίου λίπους μέσω περιορισμού του βάρους, αναστρέφει τον διαβήτη.

Στην έρευνα, 18 άνθρωποι με διαβήτη τύπου 2 και 9 που δεν είχαν διαβήτη μετρήθηκαν για το βάρος τους, τα επίπεδα λίπους στο πάγκρεας και την ανταπόκριση της ινσουλίνης πριν και μετά από βαριατρική χειρουργική.

Οι ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 είχαν διαγνωστεί για κατά μέσον όρο 6.9 χρόνια και όλοι για λιγότερα από 15 χρόνια.
Οι άνθρωποι με διαβήτη τύπου 2 φάνηκε να έχουν αυξημένα επίπεδα λίπους στο πάγκρεας.

Οι συμμετέχοντες επιλέχτηκαν να υποβληθούν σε εγχείρηση γαστρικού μπαι πας για την παχυσαρκία και μετρήθηκαν πριν την εγχείρηση και 8 εβδομάδες αργότερα. Μετά την εγχείρηση, όσοι είχαν διαβήτη τύπου 2 σταμάτησαν τη φαρμακευτική αγωγή.
Και οι δυο ομάδες έχασαν την ίδια ποσότητα βάρους, περίπου 13% του αρχικού σωματικού βάρους τους. Η δεξαμενή λίπους στο πάγκρεας δεν άλλαξε στους μη διαβητικούς αλλά μειώθηκε σε φυσιολογικά επίπεδα σε όσους είχαν διαβήτη τύπου 2.

Η έρευνα έδειξε ότι το επιπλέον λίπος στο διαβητικό πάγκρεας είναι συγκεκριμένο για τον διαβήτη τύπου 2 και σημαντικό στο να εμποδίζει την ινσουλίνη να παράγεται φυσιολογικά. Όταν το επιπλέον λίπος αφαιρείται, η έκκριση ινσουλίνης αυξάνει σε φυσιολογικά επίπεδα, δηλαδή δεν υπάρχει διαβήτης.

Ο ερευνητής Ross Taylor δήλωσε ότι για ανθρώπους με διαβήτη τύπου 2, η απώλεια βάρους τους επέτρεψε να αποστραγγίξουν το επιπλέον λίπος από το πάγκρεας και να επιτρέψει στη λειτουργία να ξαναγίνει φυσιολογική.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal Diabetes Care.

 

Πηγές:
Journal Diabetes Care.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ποια είναι τα οφέλη του πράσινου τσαγιού
Να τρέχω με τις φτέρνες ή με τις μύτες των δαχτύλων του ποδιού;
Σύσταση για διακοπή των ινσουλινοεκκριτικών φαρμάκων πριν από την επέμβαση