Ερευνητές του Hebrew University εργάζονται για την αντιμετώπιση των ελκών στα διαβητικά πόδια με κάλτσες που αισθάνονται την πίεση, οι οποίες είναι συνδεδεμένες με εφαρμογή smartphone που προειδοποιεί τους διαβητικούς για την ανάπτυξη πληγών.

Η διαβητική νευροπάθεια είναι οδυνηρή κατάσταση που εμφανίζουν πολλοί διαβητικοί στην οποία η νευρική βλάβη μπορεί να συνδεθεί με ανάπτυξη ελκών στα πόδια. Τα έλκη μπορεί να είναι αρκετά άσχημα ώστε να απαιτηθεί ακρωτηριασμός.

Ο επικεφαλής μηχανικός Danny Bavli, δήλωσε ότι πρόκειται για σημαντικό ιατρικό πρόβλημα που επηρεάζει τη ζωή εκατομμυρίων. Σκέφτηκε ότι μπορεί να υπάρχει τρόπος να αποφευχθούν οι πληγές.

Ο Bavli, σε συνεργασία με τους Sagi Frishman και Dr. David Morgenstern, ανέπτυξαν την SenseGO, μια κάλτσα που περιέχει δεκάδες αισθητήρες πίεσης για την αντιμετώπιση ελκών στα πόδια.

Οι κάλτσες αισθάνονται αλλαγές στην πίεση λόγω κακής στάσης, παπουτσιών που δεν εφαρμόζουν καλά ή ανατομικών δυσμορφιών, και στέλνουν στοιχεία σε εφαρμογή κινητού τηλεφώνου που αναφέρει στον άνθρωπο που φορά τις κάλτσες πότε έχουν πολύ πίεση.

Ο Danny Bavli, του Grass Center for Bioengineering, δήλωσε ότι οι συγκεκριμένες κάλτσες παρέχουν στους ασθενείς και στους γιατρούς τις πληροφορίες που χρειάζονται για την ελαχιστοποίηση ή ακόμα και την αποφυγή των διαβητικών ελκών.

 

Πηγές:
Hebrew University.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αλαλούμ με το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]