Η βλάβη στις νοητικές ικανότητες θα μπορούσε να επηρεάσει την ικανότητα επικοινωνίας ανθρώπων με νόσο του Πάρκινσον περισσότερο από τα προβλήματα ομιλίας ανακάλυψε νέα έρευνα.

Η έρευνα αποκάλυψε ότι προβλήματα λόγου συχνά αποτελούν μικρότερο πρόβλημα για ασθενείς που έχουν τη νοητική ικανότητα να συνεχίσουν να συνομιλούν.

Όταν ένας άνθρωπος δεν μπορεί να σκεφτεί αρκετά γρήγορα ώστε να συνεχίσει μια συζήτηση ή όταν δεν μπορεί να βρει τις σωστές λέξεις δημιουργεί μεγαλύτερο εμπόδιο στην επικοινωνία σε σχέση με την εμφάνιση προβλημάτων ομιλίας.
Ο ερευνητής Maxwell Barnish του University of Aberdeen στη Βρετανία δήλωσε ότι περίπου 70% των ανθρώπων με Πάρκινσον έχουν προβλήματα με το λόγο και την επικοινωνία που μπορούν να έχουν επίπτωση στην ποιότητα ζωής.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι το νοητικό επίπεδο και προβλήματα ομιλίας συνδέονται με καθημερινά προβλήματα επικοινωνίας σε ανθρώπους με νόσο του Πάρκινσον.

Ωστόσο, ασθενείς που είχαν μεγαλύτερες νοητικές δυσκολίες είχαν περισσότερα προβλήματα επικοινωνίας.
Αν και ασθενείς με λιγότερο καθαρό λόγο είχαν επίσης πρόβλημα επικοινωνίας, αυτός ο παράγοντας είχε μικρότερη επίπτωση στην καθημερινή επικοινωνία.

Η ερευνητική ομάδα επισκόπησε 12 έρευνες σε 222 ασθενείς

Η Katherine Deane, του University of East Anglia στη Βρετανία δήλωσε ότι η έρευνα δείχνει ότι λογοθεραπευτές θα πρέπει να αξιολογούν τα νοητικά προβλήματα ανθρώπων με νόσο του Πάρκινσον καθώς και την καθαρότητα του λόγου όταν προσπαθούν να βελτιώσουν την καθημερινή επικοινωνία.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Journal of Parkinson's Disease.

Πηγές:
Journal of Parkinson's Disease.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πόσο πιθανό είναι να μείνω έγκυος όταν έχω περίοδο
Εντοπίζοντας τα ''σιωπηλά'' συμπτώματα στρες
Η Sanofi Υποστηρικτής της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής