Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ophthalmology, υποδεικνύει ότι η διατροφή και ο τρόπος ζωής παρά γενετικοί παράγοντες μπορεί ενδεχομένως να έχουν πιο σημαντική επίδραση στην εμφάνιση του καταρράκτη και ότι η βιταμίνη C θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο κατά ένα τρίτο.

Ερευνητές του King's College London, ερευνούν το ρόλο των θρεπτικών ουσιών στην πρόληψη της εμφάνισης καταρράκτη, καθώς και της γενικής επίδρασης περιβαλλοντικών παραγόντων, όπως η διατροφή, σε σύγκριση με γενετική επίδραση.

Συνέλεξαν στοιχεία από 1.000 ζεύγη διδύμων γυναικών στη Βρετανία. Οι γυναίκες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια για την πρόσληψη βιταμινών A, B, C, D and E, χαλκού, μαγγανίου και ψευδάργυρου, καθώς και άλλων ουσιών.

Ψηφιακή απεικόνιση επέτρεψε στους ερευνητές να αξιολογήσουν την εξέλιξη του καταρράκτη μετρώντας την αδιαφάνεια του φακού όταν οι γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα ήταν περίπου 60 ετών.

Επαναλαμβανόμενες μετρήσεις πραγματοποιήθηκαν σε 324 ζεύγη περίπου 10 χρόνια αργότερα.
Η πρώτη μέτρηση συνέδεσε την υψηλή πρόσληψη βιταμίνης C με περίπου 20% χαμηλότερο κίνδυνο καταρράκτη. Η δεκαετής αξιολόγηση αποκάλυψε 33% χαμηλότερο κίνδυνο εξέλιξης του καταρράκτη σε γυναίκες οι οποίες ακολουθούσαν διατροφή πλούσια σε τροφές που περιείχαν βιταμίνη C.

Γενετικοί παράγοντες ήταν υπεύθυνοι για το 35% της διαφοράς στην εξέλιξη του καταρράκτη, ενώ περιβαλλοντικοί λόγοι, όπως η διατροφή, αφορούσαν το 65%, υποδεικνύοντας ότι γενετική επίδραση στην εμφάνιση της πάθησης μπορεί ενδεχομένως να είναι λιγότερο σημαντική σε σχέση με ότι εκτιμάτο έως τώρα.

Η δύναμη της βιταμίνης C στην ανάσχεση της εξέλιξης του καταρράκτη μπορεί ενδεχομένως να βρίσκεται στις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες. Το υγρό εντός του οφθαλμού είναι υψηλό σε βιταμίνη C, που βοηθά στην πρόληψη της οξείδωσης η οποία σκιάζει το φακό.

Οι ερευνητές εικάζουν ότι οι πλούσιες σε βιταμίνη τροφές μπορεί ενδεχομένως να αυξάνουν τα επίπεδα της βιταμίνης στο υγρό γύρω από τον φακό προσφέροντας επιπλέον προστασία.

Η έρευνα εστίασε μόνο στην κατανάλωση της βιταμίνης C μέσω τροφών και όχι μέσω συμπληρωμάτων.
Ο ερευνητής Dr. Christopher Hammond, δήλωσε ότι το πιο σημαντικό εύρημα ήταν ότι η πρόσληψη βιταμίνης C φάνηκε να προστατεύει από την εξέλιξη του καταρράκτη. Ενώ δεν μπορούμε να αποφύγουμε την εμφάνιση καταρράκτη εντελώς, ενδεχομένως μπορούμε να καθυστερήσουμε την έναρξή του και να εμποδίσουμε τη μεγάλη επιδείνωση με διατροφή πλούσια σε C.

Πηγές:
Ophthalmology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το σωματείο εργαζομένων στο νοσοκομείο "Αττικόν" για τις καταγγελίες του Γ. Καλλιάνου
Διεισδυτική μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος: Αναδρομική μελέτη στη Θεσσαλονίκη
Το Ενωτικό Κίνημα νοσοκομειακών γιατρών για τις καταγγελίες του Γιάννη Καλλιάνου