Ερευνητές ανακάλυψαν ότι η απώλεια ακοής μπορεί ενδεχομένως να παίζει ρόλο στη νοητική εξασθένηση.

Έρευνα του Columbia University Medical Center, ανακάλυψε ότι ηλικιωμένοι με απώλεια ακοής που χρησιμοποιούσαν ακουστικά βοηθήματα είχαν καλύτερη επίδοση σε νοητικά τεστ σε σχέση με όσους δεν χρησιμοποιούσαν, υποδεικνύοντας ότι οι συσκευές θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην επιβράδυνση της νοητικής εξασθένησης καθώς οι άνθρωποι γερνούν.

Συχνά, οι άνθρωποι περιμένουν 6 τουλάχιστον χρόνια για να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματα της απώλειας ακοής, με την έρευνα να δείχνει ότι όσοι δεν φορούν ακουστικά βοηθήματα έχουν 50% υψηλότερες πιθανότητες λύπης ή κατάθλιψης, οι οποίες μπορούν να ξεκινήσουν ή να εντείνουν άλλες παθήσεις.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι τα ακουστικά βοηθήματα ενδεχομένως συμβάλλουν στην πρόληψη, ακόμα, της αύξησης του κόστους για την υγεία.
Ο καθηγητής Dr. Anil Lalwani, δήλωσε ότι γνωρίζουμε ότι τα ακουστικά βοηθήματα συμβάλλουν στο να είναι πιο κοινωνικά ενεργοί οι ηλικιωμένοι με προβλήματα ακοής, παρέχοντας γέφυρα με τον έξω κόσμο.

Για την έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό American Journal of Geriatric Psychiatry, ερευνητές επέλεξαν 100 ενήλικες με απώλεια ακοής, μεταξύ 80 και 99 ετών. Από αυτούς, 34 χρησιμοποιούσαν ακουστικά βοηθήματα.

Μετά την πραγματοποίηση εξετάσεων για την ακοή σε όλους τους συμμετέχοντες, οι ερευνητές αξιολόγησαν τη νοητική λειτουργία χρησιμοποιώντας το Mini-Mental State Examination, για τη μέτρηση της εκτελεστικής λειτουργίας του εγκεφάλου.

Συμμετέχοντες που χρησιμοποιούσαν ακουστικά βοηθήματα είχαν σημαντικά καλύτερη επίδοση στα τεστ. Μεταξύ όσων δεν χρησιμοποιούσαν, αυτοί που είχαν χειρότερη ακοή είχαν χειρότερη επίδοση.

Ο Lalwani δήλωσε, ότι η έρευνα υποδεικνύει πως η χρήση ακουστικού βοηθήματος μπορεί ενδεχομένως να αποτελέσει απλό αλλά σημαντικό τρόπο πρόληψης ή επιβράδυνσης της εμφάνισης άνοιας, διατηρώντας ενταγμένους τους ενήλικες με απώλεια ακοής σε συζητήσεις και επικοινωνία.

 

Πηγές:
American Journal of Geriatric Psychiatry.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Απάντηση της Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Αθήνας για τη νοσηλεία και τον θάνατο του Δ. Καλλιάνου
Ερρίκος Ντυνάν: Καρδιολογική επέμβαση σε ασθενή 100 ετών!
Ο ψηφιακός φάκελος ασθενούς, η τεχνητή νοημοσύνη και η μεγάλη παγίδα