Νέα έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό BMJ έριξε περισσότερο φως στη σχέση της διατροφής με τον καρκίνο του μαστού.

Η έρευνα αναφέρει ότι η υψηλή κατανάλωση φρούτων στην εφηβεία μπορεί ενδεχομένως να συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου στο μαστό.

Αμερικανοί ερευνητές παρακολούθησαν 90.000 νοσηλεύτριες για 20 χρόνια, οι οποίες ανέφεραν τη διατροφή τους στα πρώτα χρόνια της ενήλικης ζωής. Μισές από αυτές, επίσης ανακάλεσαν στη μνήμη τους τη συνήθη διατροφή τους στην εφηβεία.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η υψηλή κατανάλωση φρούτων στην εφηβεία συνδεόταν με περίπου 25% χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου στο μαστό, στη μέση ηλικία.

Συγκεκριμένα, μεγαλύτερη κατανάλωση μήλων, μπανάνας και σταφυλιών στην εφηβεία, καθώς και πορτοκαλιών και λαχανίδας στα πρώτα χρόνια της ενήλικης ζωής, συνδέονταν σημαντικά με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου στο μαστό. Ωστόσο δεν υπήρχε σχέση από την πρόσληψη φρουτοχυμών.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα ευρήματα είναι σε ευθυγράμμιση με τις συστάσεις για την πρόληψη του καρκίνου, που αφορούν την κατανάλωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών, και υποδεικνύει ότι οι διατροφικές επιλογές στην εφηβεία μπορεί ενδεχομένως να είναι ιδιαίτερα σημαντικές.

 

Πηγές:
BMJ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο ψηφιακός φάκελος ασθενούς, η τεχνητή νοημοσύνη και η μεγάλη παγίδα
Αλαλούμ με το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA