Γυναίκες που έχουν υποστεί τραυματικό γεγονός ή εμφανίζουν συμπτώματα διαταραχής μετατραυματικού στρες έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για φλεβική θρομβοεμβολή (VTE) σύμφωνα με μεγάλη επισκόπηση ιατρικών στοιχείων.

Ερευνητές του Harvard University αναφέρουν ότι γυναίκες με διαταραχές που σχετίζονται με τραύμα έχουν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν φλεβική θρομβοεμβολή σε σχέση με γυναίκες χωρίς συμπτώματα διαταραχής μετατραυματικού στρες.

Η Dr. Jennifer Sumner, του Columbia University Medical Center και του Harvard University, πιστεύει ότι τα ευρήματα είναι ιδιαίτερα σχετικά με την υγεία της γυναίκας. Η έρευνα υποδεικνύει ότι η διαταραχή μετατραυματικού στρες μπορεί ενδεχομένως να είναι σημαντικός παράγοντας ευαισθησίας για την εμφάνιση φλεβικής θρομβοεμβολής στις γυναίκες.

Στην έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό American Heart Association, ερευνητές υπολόγισαν την πιθανότητα φλεβικής θρομβοεμβολής σε 49.296 γυναίκες που συμμετείχαν στη μελέτη Nurses' Health Study II για διάστημα 22 ετών.

Γενικά, περίπου 35.000 ανέφεραν τραυματικό γεγονός κοντά στην έναρξη της έρευνας, με 9.000 να έχουν αναφέρει ένα ή περισσότερα συμπτώματα διαταραχής μετατραυματικού στρες και 960 να έχουν αναφέρει επεισόδια θρομβώσεων κατά τη διάρκεια της έρευνας.

Γυναίκες με τα περισσότερα συμπτώματα διαταραχής μετατραυματικού στρες είχαν το μεγαλύτερο κίνδυνο για φλεβική θρομβοεμβολή. Ο κίνδυνος ήταν περίπου ίδιος, ακόμα και όταν οι ερευνητές έλαβαν υπόψη φαρμακευτική αγωγή σχετική με τη νόσο και άλλες παθήσεις και συμπεριφορές υγείας.

 

Πηγές:
American Heart Association.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αλαλούμ με το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]