Οι γυναίκες έχουν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν άγχος σε σχέση με τους άντρες, σύμφωνα με επισκόπηση του University of Cambridge. 

Η έρευνα ανακάλυψε επίσης ότι άνθρωποι από τη δυτική Ευρώπη και τη Βόρειο Αμερική είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από άγχος σε σχέση με ανθρώπους από άλλες κουλτούρες.

Η επισκόπηση στο περιοδικό Brain and Behavior, επίσης υπογράμμισε το πώς αγχώδεις διαταραχές συχνά αποτελούν διπλό βάρος σε ανθρώπους με άλλα προβλήματα υγείας, όπως καρδιοπάθεια, καρκίνο, ακόμα και εγκυμοσύνη.
Ερευνητές του University of Cambridge πραγματοποίησαν επισκόπηση για το άγχος. Από 1.200 έρευνες, εντόπισαν 48 που ταίριαζαν με τα κριτήρια.

Μεταξύ 1990 και 2010, η συνολική αναλογία των ανθρώπων που επηρεάστηκαν παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό απαράλλαχτη, με περίπου 4 στους 100 να εμφανίζουν άγχος.

Το μεγαλύτερο ποσοστό ανθρώπων με άγχος είναι στη Βόρειο Αμερική, όπου επηρεάζονται σχεδόν 8 σε κάθε 100 ανθρώπους. Η αναλογία είναι πιο χαμηλή στην ανατολική Ασία όπου λιγότερο από 3 στους 100 ανθρώπους έχουν το πρόβλημα ψυχικής υγείας.
Οι γυναίκες έχουν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να επηρεαστούν σε σχέση με τους άντρες και νέοι άνθρωποι κάτω των 35 επηρεάζονται δυσανάλογα.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι άνθρωποι με άλλα προβλήματα υγείας είναι συχνά πιο πιθανό να έχουν και αγχώδεις διαταραχές.
Για παράδειγμα, περίπου 1 στους 10 ενήλικες με καρδιαγγειακή νόσο που ζει σε δυτικές χώρες επηρεάζεται από γενικευμένη αγχώδη διαταραχή, με τις γυναίκες να έχουν υψηλότερα επίπεδα άγχους σε σχέση με τους άντρες. Άνθρωποι που ζουν με πολλαπλή σκλήρυνση επηρεάζονται περισσότερο-μέχρι 1 στους 3 ασθενείς έχει αγχώδη διαταραχή.

Η ερευνήτρια, Olivia Remes, δήλωσε ότι οι αγχώδεις διαταραχές μπορούν να κάνουν τη ζωή εξαιρετικά δύσκολη σε ορισμένους ανθρώπους και είναι σημαντικό για τις υπηρεσίες υγείας να κατανοήσουν πόσο κοινές είναι και ποιες ομάδες ανθρώπων έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι συγκεκριμένες διαταραχές είναι συχνές σε όλες τις ομάδες, αλλά γυναίκες και νέοι άνθρωποι επηρεάζονται δυσανάλογα. Επίσης, άνθρωποι με χρόνιο πρόβλημα υγείας έχουν ιδιαίτερο κίνδυνο.

Η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή φάνηκε να είναι πρόβλημα στις εγκύους και στην περίοδο αμέσως μετά τον τοκετό. Στο γενικό πληθυσμό μόνο ένας στους 100 ανθρώπους επηρεάζεται από αυτή αλλά η αναλογία ήταν διπλάσια στις εγκύους και ελαφρά υψηλότερη σε γυναίκες μετά τον τοκετό.

Ωστόσο, η ανάλυση έδειξε επίσης ότι λείπουν στοιχεία σε ορισμένους πληθυσμούς ή είναι φτωχής ποιότητας.

 



 

Πηγές:
Brain and Behavior.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ποια είναι η πιο κατάλληλη ώρα για τις ανοσοθεραπείες κατά του καρκίνου [μελέτη]
ECDC: Κρούσματα διεισδυτικής μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου σε επισκέπτες στη Σαουδική Αραβία
Σε τριήμερη ετοιμότητα ο "Ευαγγελισμός" για την κάλυψη του τελικού Conference Cup