Τα drones μπορεί σύντομα να βρουν νέο ρόλο, εκτός από εργαλεία πολέμου. Οι ιπτάμενες αυτές μηχανές, που λειτουργούν χωρίς πιλότο, θα μπορούσαν να είναι μία φτηνή εναλλακτική επιλογή για τη μεταφορά εμβολίων σε δυσπρόσιτες περιοχές, ή σε περιοχές του αναπτυσσόμενου κόσμου, όπου τα έξοδα μεταφοράς με συμβατικές μεθόδους θα ήταν πολύ μεγαλύτερα.

Πολλές χώρες δεν μπορούν να λάβουν τα απαραίτητα εμβόλια, με συνέπεια να πεθαίνουν άνθρωποι από νόσους που θεραπεύονται ή προλαμβάνονται δήλωσε ο ερευνητής Dr. Bruce Lee του Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health. Αν επιβεβαιωθεί ότι τα drones είναι αξιόπιστα, πως μπορούν να αντέξουν τις διαδρομές και πως οι χειριστές τους είναι σωστά εκπαιδευμένοι, μπορεί να είναι το μέλλον της μεταφοράς εμβολίων, ειδικά σε περιπτώσεις ανάγκης.

Αυτή τη στιγμή, γίνονται δοκιμές στη Βιρτζίνια, στο Μπουτάν και στην Παπούα Νέα Γουινέα. Η UNICEF κάνει δοκιμές μεταφοράς εργαστηριακών δειγμάτων στο Μαλάουι, με άμεσα σχέδια να γίνουν δοκιμές και προς την Τανζανία.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Vaccine.

Πηγές:
Vaccine.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο ψηφιακός φάκελος ασθενούς, η τεχνητή νοημοσύνη και η μεγάλη παγίδα
Αλαλούμ με το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA