Στα επείγοντα περιστατικά ενός νοσοκομείου στην Νότια Κορέα μολύνθηκαν το 2015 82 άνθρωποι από τον κορoνοιό MERS. Ο ιός εξαπλώθηκε εντός μόλις τριών ημερών από έναν μολυσμένο ασθενή. Παρόλα αυτά, ο βασικός φορέας - ασθενής μόλυνε ολοένα και λιγότερους ανθρώπους. Τον λόγο που μερικοί μεταδίδουν εύκολα τον ιό - οι λεγόμενοι “Super Spreader” - ερεύνησαν ο Yae-Jean Kim και οι συνάδελφοί του από το Samsung Medical Center

Ένας 68χρονος που είχε επισκεφθεί το Μπαχρέιν μετέδωσε τον ιό σε νοσοκομειακό σταθμό σε έναν 35χρονο ασθενή. Αυτός έφτασε στις 27 Μαΐου 2015 στο Samsung Medical Center χωρίς εμφανή ένδειξη μόλυνσης από τον ιό MERS. O ασθενής αυτός ήταν η αιτία της μετάδοσης του ιού σε 82 ανθρώπους, που βρίσκονταν μαζί του στα επείγοντα του νοσοκομείου. Τουναντίον ο 68χρονος μετέδωσε τον ιό σε μόλις σε μόλις 28 ανθρώπους πριν από την παραμονή του στο Samsung Medical Center.

Στην μια μέρα παραμονής του στα επείγοντα του Samsung Medical Center, πριν μπει σε απομόνωση, οι γιατροί δεν μπόρεσαν να καταγράψουν περαιτέρω μολύνσεις. Μέχρι τώρα οι έρευνες υποθέτουν πως ο βαθμός μετάδοσης του ιού MERS είναι μικρός σε σύγκριση με τον συγγενή ιό SARS.

Οι συγγραφείς της μελέτης είναι σίγουροι ότι περίπου 1576 άνθρωποι βρίσκονταν κοντά στον μολυσμένο από τον ιό 35χρονο ασθενή. Μεταξύ της 27ης και 29ης Mαίου μολύνθηκαν εκεί 33 ασθενείς, 8 νοσηλευτές και 33 επισκέπτες. Μετά από αυτή την ημερομηνία απομονώθηκε ο ασθενής και οι γιατροί δεν μπόρεσαν να διαπιστώσουν περαιτέρω μετάδοση του ιού μέσω ενδεχομένως μολυσμένων αντικειμένων στα επείγοντα. Δεν είναι σίγουρο πάντως αν το περιβάλλον είχε πάραυτα μολυνθεί, όμως ο κορονοιός δεν επέμεινε.

Όσο πιο μακριά και πιο κοντά έρχονταν οι παριστάμενοι στον άνδρα, τόσο υψηλότερος ήταν ο κίνδυνος να κολλήσουν τον ιό. 20% αυτών που ήταν στην ίδια ζώνη στα επείγοντα μολύνθηκαν, αλλά μόνο 1% που κάθονταν μακριά και 5% εκείνων που ήταν κοντά σε άλλα τμήματα του χώρου των επειγόντων.

Η περίοδος επώασης ποικίλει ανάλογα με την χωρική απόσταση. Σε ασθενείς που ήρθαν από πολύ κοντά στο νεαρό άνδρα, ο ιός MERS ξέσπασε μετά από πέντε ημέρες. Σε εκείνους που βρίσκονταν μακριά τα συμπτώματα εμφανίστηκαν μετά από 11 μέρες.

Πηγές:
Lancet

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οι τροφές που μας ενυδατώνουν
Γονιδιακή μετάλλαξη μπορεί να δείχνει προς νέα γενετική μορφή της νόσου Alzheimer
Γονιδιακή θεραπεία βελτίωσε την όραση σε ανθρώπους με κληρονομική τύφλωση