Ερευνητές κράτησαν ομάδα ποντικιών σε συνθήκες παρατεταμένου φωτισμού για έξι μήνες. Όταν στη συνέχεια τα εξέτασαν είδαν ότι έπασχαν από απώλεια μυϊκής μάζας και πρώιμες ενδείξεις οστεοπόρωσης ενώ το ανοσοποιητικό τους βρισκόταν σε κατάσταση υπερδιέγερσης σαν να έπασχαν από λοίμωξη.

Τα αποτελέσματα αυτά σημαίνουν ότι ο φυσικός κύκλος φωτός-σκότους είναι πάρα πολύ σημαντικός για τα θηλαστικά, έγραψαν οι ερευνητές στο περιοδικό Current Biology.

Η καθηγήτρια Johanna Meijer, από το Leiden University Medical Centre στην Ολλανδία, που ήταν επικεφαλής της έρευνας δήλωσε: "Νομίζαμε ότι το φως και το σκοτάδι είναι αβλαβή ή ουδέτερα ερεθίσματα σε ό,τι αφορά στην υγεία αλλά τώρα συνειδητοποιούμε πως δεν ισχύει αυτό, γιατί ολοένα περισσότερες έρευνες από εργαστήρια σε όλο τον κόσμο καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα.

Το συμπέρασμα είναι ότι η απουσία περιβαλλοντικού ρυθμού οδηγεί σε σοβαρή διατάραξη πολλών παραμέτρων της υγείας".

Η Meijer και οι συνάδελφοί της ανακάλυψαν επίσης πως όταν τα ποντίκια αφέθηκαν να ζήσουν σε φυσιολογικούς ρυθμούς φωτός-σκότους, ανάρρωσαν τελείως.

Τα αποτελέσματα αυτά σημαίνουν ότι η έκθεση στο φως πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ειδικά στους ηλικιωμένους και άλλα ευπαθή άτομα γιατί το 75% του παγκόσμιου πληθυσμού εκτίθεται στον τεχνητό φωτισμό το βράδυ. Επίσης η έκθεση αυτή είναι αδιάλειπτη σε πολλούς χώρους εργασίας όπως οι μονάδες εντατικής θεραπείας και άλλοι χώροι νυκτερινής εργασίας.

Πηγές:
Current Biology

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;
Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Gracell Biotechnologies Inc. από την AstraZeneca
Περίπου 1.000 παιδιά στην Ελλάδα κάτω των 16 ετών πάσχουν από Νεανικό Ρευματικό Νόσημα