Επιστήμονες από την Ολλανδία εξέτασαν πάνω από 25.000 γυναίκες και ανακάλυψαν ότι δεν υπήρχε ιδιαίτερη διαφορά στον κίνδυνο καρκίνου ανάμεσα σε όσες έκαναν εξωσωματική και σε όσες δεν έκαναν.

Όπως γράφουν στο περιοδικό Journal of the American Medical Association μερικές ορμόνες, ειδικά τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη, μπορεί να επηρεάσουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Η εξωσωματική γονιμοποίηση που περιλαμβάνει λήψη ορμονούχων σκευασμάτων μπορεί να προκαλέσει μείωση στο επίπεδο κάποιων ορμονών και αύξηση στο επίπεδο άλλων. Αυτός είναι ο λόγος για τον φόβο ότι ίσως η εξωσωματική επηρεάζει τον κίνδυνο καρκίνου.

Για να δουν αν ισχύει, οι ερευνητές με επικεφαλής την Alexandra van den Belt - Dusebout από το Netherlands Cancer Institute στο Άμστερνταμ, παρακολούθησαν πάνω από 19.000 γυναίκες που έκαναν εξωσωματική ανάμεσα στο 1983 και το 1995.

Οι γυναίκες είχαν μέση ηλικία 33 χρόνων όταν άρχισε η μελέτη και έκαναν τρεις ως τέσσερις κύκλους εξωσωματικής. Όταν οι γυναίκες έγιναν 54 χρόνων, η ομάδα της Belt-Dusebout συνέκρινε τα κρούσματα καρκίνου του μαστού με εκείνα σε 6.000 γυναίκες αντίστοιχης ηλικίας που όμως δεν είχαν κάνει εξωσωματική.

Οι πιθανότητες για εκδήλωση της νόσου ήταν παρόμοιες στις δύο ομάδες (3% στην ομάδα της εξωσωματικής και 2,9% στην ομάδα των υπόλοιπων γυναικών) και δεν υπήρχε διαφορά ανάλογα με τα είδη των φαρμάκων που έπαιρνε κάθε γυναίκα. Επίσης ο κίνδυνος όχι μόνο δεν αυξανόταν με κάθε κύκλο εξωσωματικής, αλλά φάνηκε να μειώνεται, αφού οι γυναίκες με επτά ή περισσότερους κύκλους είχαν τις λιγότερες πιθανότητες καρκίνου.

Πηγές:
Journal of the American Medical Association

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα