Σχεδόν 60% των ηλικιωμένων χάνουν μετά από εγχειρήσεις τουλάχιστον ένα μέρος της ανεξαρτησίας τους δήλωσε η πρώτη ερευνήτρια Dr. Julia R. Berian, από το American College of Surgeons στο Σικάγο.

"Οι εκβάσεις όπως η λειτουργικότητα και η κινητικότητα σε σπάνιες περιπτώσεις αποτελούν αντικείμενο συζήτησης μετεγχειρητικά, αφού πολλοί ασθενείς θεωρούν αναμενόμενο να έχουν κάποιες συνέπειες" δήλωσε η Berian. "Ωστόσο θα έπρεπε να το συζητούν με τον γιατρό τους και να το παρακολουθούν - ή ακόμα καλύτερα να το συζητούν προεγχειρητικά, πριν καν λάβουν την απόφαση για την εγχείρηση".

Η νέα έρευνα έγινε σε πάνω από 5.000 χειρουργημένους ασθενείς άνω των 65 ετών, από 26 αμερικανικά νοσοκομεία, που συχνότερα είχαν κάνει επεμβάσεις γενικής χειρουργικής και ακολουθώς αγγειακές και γυναικολογικές εγχειρήσεις.

Η μειωμένη ανεξαρτησία κατά το εξιτήριο ήταν πιο συχνή στους πιο ηλικιωμένους ασθενείς: παρατηρήθηκε στο 80% όσων είχαν ηλικία πάνω από 85 ετών γράφουν οι ερευνητές στο περιοδικό JAMA Surgery.

Συνολικά 3.000 από τους ασθενείς είχαν χάσει μέρος της ανεξαρτησίας τους μετά την εγχείρηση, παρουσιάζοντας αλλαγή στη λειτουργικότητα, την κινητικότητα ή τις ανάγκες σε φροντίδα, ή μειωμένη ικανότητα αναπνοής, ένδυσης, φροντίδας ή φαγητού.

Περίπου 10% των ασθενών μπήκαν πάλι στο νοσοκομείο μέσα σε 30 μέρες, με τις μετεγχειρητικές επιπλοκές, την φτωχή υποστήριξη στο σπίτι και την γενικευμένη κακή φυσική κατάσταση να αυξάνουν την πιθανότητα νέας εισαγωγής.

Μέσα σε ένα μήνα από το πρώτο εξιτήριο, οι 69 από τους ασθενείς είχαν πεθάνει. Όσοι είχαν παρουσιάσει μετεγχειρητική απώλεια ανεξαρτησίας είχαν εξαπλάσιες πιθανότητες θανάτου συγκριτικά με όσους είχαν διατηρήσει την ανεξαρτησία τους.

Πηγές:
JAMA Surgery

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Απάντηση Γεωργιάδη στις αιτιάσεις για την κάλυψη του Conference Cup από το νοσοκομείο "Ευαγγελισμός"
Κερδίζει την πατέντα για το εμβόλιο Covid η Moderna
Πρωτοβουλία του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά για την ένταξη 700 γιατρών στα ΚΕΠΑ