Η παρακεταμόλη, σύμφωνα με νέα έρευνα, επηρεάζει παιδιά μετά τη γέννηση.

Προβλήματα συμπεριφοράς σε παιδιά 5-7 ετών συνδέθηκαν με χρήση παρακεταμόλης από τη μητέρα στην εγκυμοσύνη ,αν και ερευνητές του University of Bristol δήλωσαν ότι ο κίνδυνος θα πρέπει να ζυγιστεί έναντι της μη αντιμετώπισης προβλημάτων υγείας της εγκύου.

Δεν υπήρχαν πληροφορίες για τη δοσολογία ή τη χρονική διάρκεια χρήσης της παρακεταμόλης στην εγκυμοσύνη. Οι ερευνητές σημειώνουν ωστόσο, γενική σχέση μεταξύ του φαρμάκου και του υψηλότερου κινδύνου για προβλήματα συμπεριφοράς.

Ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία 7.796 μητέρων καθώς και παιδιών. Πληροφορίες για τη χρήση παρακεταμόλης συλλέχτηκαν την 18η και την 32η εβδομάδα κύησης και στη συνέχεια όταν τα παιδιά ήταν 7 ετών.

Στις γυναίκες, το 53% χρησιμοποίησε παρακεταμόλη στις 18 εβδομάδες και το 42% στις 32 εβδομάδες. Η χρήση σε οποιαδήποτε από τις 2 φορές συνδέθηκε με υψηλότερο κίνδυνο προβλημάτων συμπεριφοράς και υπερκινητικότητας.

Η χρήση την 32η εβδομάδα συνδέθηκε επίσης με υψηλότερες πιθανότητες συναισθηματικών προβλημάτων στα παιδιά, καθώς και αυξημένο κίνδυνο γενικών δυσκολιών.

Ενώ οι ερευνητές δηλώνουν ότι η έρευνα δείχνει ότι η σχέση μεταξύ του φαρμάκου και προβλημάτων συμπεριφοράς οφείλεται σε μηχανισμό εντός της μήτρας σημειώνουν ότι χρειάζεται νέα έρευνα για να διαπιστωθεί η αιτία.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Jama Pediatrics.

Πηγές:
Jama Pediatrics.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
19 Μαΐου 2024: Παγκόσμια Ημέρα Οικογενειακού Ιατρού
Επίσκεψη Κυριάκου Μητσοτάκη στο ΚΑΤ
Συμβουλές αυτοφροντίδας που θα κάνουν τη διαφορά