Νέα έρευνα υποδεικνύει ότι τα γονίδια επηρεάζουν το πόσο καφέ πίνει κάποιος.

Ερευνητές ανέλυσαν γενετικά στοιχεία περισσότερων των 1.200 ανθρώπων στην Ιταλία οι οποίοι ρωτήθηκαν πόσον καφέ έπιναν καθημερινά.

Όσοι έφεραν τη γονιδιακή ποικιλομορφία PDSS2 έπιναν κατά μέσον όρο ένα φλιτζάνι λιγότερο την ημέρα σε σχέση με όσους δεν την έφεραν.

Έρευνα σε περισσότερους από 1.700 ανθρώπους στην Ολλανδία έδειξε παρόμοια αποτελέσματα.

Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η ποικιλομορφία PDSS2 μειώνει την ικανότητα των κυττάρων να διασπούν την καφεΐνη. Αυτό σημαίνει ότι παραμένει περισσότερο στον οργανισμό.

Άνθρωποι με την παραπάνω γονιδιακή ποικιλομορφία δεν χρειάζονται τόσο καφέ για να λάβουν την ίδια ενίσχυση από την καφεΐνη σε σχέση με όσους δεν τη φέρουν, δήλωσαν οι ερευνητές.

Ο ερευνητής Nicola Pirastu, του University of Edinburgh, στη Σκοτία, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα της έρευνας προστίθενται στις υπάρχουσες μελέτες, υποδεικνύοντας ότι η τάση μας να πίνουμε καφέ μπορεί να περιέχεται στα γονίδιά μας.

Χρειάζονται νέες έρευνες για να επιβεβαιώσουν την ανακάλυψη.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Scientific Reports.

Πηγές:
Scientific Reports.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα
ΕΜΑ: Θετική γνωμοδότηση για χορήγηση άδειας κυκλοφορίας σε 8 φάρμακα - Ποια είναι