Η καρδιακή ανεπάρκεια σε ανθρώπους άνω των 60 ετών αναμένεται να τριπλασιαστεί μέχρι το 2060, αναφέρει νέα έρευνα.
Ο Ragnar Danielsan, του Landspitali University Hospital, στην Ισλανδία, δήλωσε ότι η καρδιακή ανεπάρκεια είναι συχνή πάθηση παγκοσμίως και αυξάνεται με την ηλικία. Διάφορες παθήσεις μπορούν να την προκαλέσουν, όπως η στεφανιαία νόσος, η υπέρταση, ο διαβήτης και η παχυσαρκία. Καθώς τα παραπάνω είναι πιο εμφανή με την ηλικία, η συνέπεια είναι ο αυξημένος πληθυσμός ηλικιωμένων που ενδεχομένως μπορούν να εμφανίσουν καρδιακή ανεπάρκεια.

Σύμφωνα με την έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό European Society of Cardiology, οι ερευνητές επέλεξαν τυχαία 5.706 ηλικιωμένους.

Συνδυάζοντας τα στοιχεία, η έρευνα αξιολόγησε την εμφάνιση καρδιακής ανεπάρκειας στους ηλικιωμένους και επιδίωξε να προβλέψει τον αριθμό των ηλικιωμένων που πιθανόν να εμφανίσουν καρδιακή ανεπάρκεια στο μέλλον.

Η ηλικία των συμμετεχόντων κυμαινόταν από 66 έως 98 ετών με μέση ηλικία τα 77 έτη –ποσοστό 58% ήταν άντρες.
Η εμφάνιση καρδιακής ανεπάρκειας ήταν 3,7% στα δυο φύλα, συνδυαστικά, αλλά υψηλότερη στους άντρες (4,8%) σε σύγκριση με τις γυναίκες (2,8 %). Η εμφάνιση της καρδιακής ανεπάρκειας αυξανόταν με την ηλικία, από 1,9% σε όσους ήταν 60 ετών ή νεότεροι σε 6% σε όσους ήταν 80 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ηλικιωμένων υπολογίστηκε για τις επόμενες δεκαετίες σε άντρες και γυναίκες, μέχρι το 2060. Η μεγαλύτερη αύξηση θα σημειωθεί στις ηλικιακές ομάδες 70 έως 79 και 80 ετών και άνω, και κυρίως στις γυναίκες.

Η έρευνα έδειξε ότι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια θα έχουν αυξηθεί 2,3 φορές μέχρι το 2040 και 2,9 φορές μέχρι το 2060.
Επίσης ότι η καρδιακή ανεπάρκεια στους ηλικιωμένους θα υπερδιπλασιαστεί μέχρι το 2040 και θα τριπλασιαστεί μέχρι το 2060.
Τις επόμενες δεκαετίες η πλειοψηφία των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια θα είναι ηλικιωμένοι και αυτό θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία και στην οικονομία δήλωσαν οι ερευνητές.


Πηγές:
European Society of Cardiology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας