Ετήσιο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρίας (Ρώμη, 27-31 Αυγούστου 2016)

Για άλλη μία χρονιά η παρουσία της Ελληνικής Καρδιολογικής Κοινότητας και ιδιαίτερα της Α’ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών ήταν επιτυχής αφού όχι μόνο επρώτευσε σε αριθμό εργασιών και ανακοινώσεων (πάνω από 85) μεταξύ των λοιπών Ελληνικών Ερευνητικών Ιδρυμάτων αλλά και μεταξύ των πλέον αναγνωρισμένων και καταξιωμένων Ιδρυμάτων του Εξωτερικού.

Η παρουσία δε της Α’ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής υπό την καθοδήγηση του Καθηγητή Καρδιολογίας και διευθυντή της Κλινικής κ. Δημητρίου Τούσουλη διακρίθηκε και για την ποιότητα της με πλήθος βραβεύσεων σε ποικίλες κατηγορίες της καρδιαγγειακής έρευνας.
Ιδιαίτερα οι ερευνητές της Α’ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής ανέδειξαν τον προγνωστικό ρόλο μίας σειράς παραγόντων κινδύνου και βιοδεικτών στην εξέλιξη της καρδιαγγειακής νόσου που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την πληρέστερη και πιο επιθετική αντιμετώπιση των ασθενών.

Σε δύο ενδιαφέρουσες ανακοινώσεις από το τμήμα Υπέρτασης του οποίου υπεύθυνος είναι ο Αναπληρωτής Καθηγητής Καρδιολογίας κ. Κωνσταντίνος Τσιούφης και λειτουργεί υπό την επίβλεψη του Διευθυντή της κλινικής κ. Δημήτρη Τούσουλη φάνηκε ότι η μεγάλη περιφέρεια μέσης και η αύξηση του ουρικού οξέος, ως μεταβολικοί παράγοντες κινδύνου, μπορούν να προβλέψουν τη μελλοντική εμφάνιση στεφανιαίας νόσου σε υπερτασικούς ασθενείς όπως τόνισαν οι καρδιολόγοι κ. Κυριάκος Δημητριάδης και κ. Δημήτρης Κωνσταντινίδης αντίστοιχα.

Από το τμήμα μελέτης των αγγείων με υπεύθυνο των Αναπληρωτή καθηγητή Καρδιολογίας κ. Χαράλαμπο Βλαχόπουλο ο καρδιολόγος κ. Νικόλαος Ιωακειμίδης υπό την καθοδήγηση του Διευθυντή της κλινικής κ. Δημήτρη Τούσουλη ανέδειξε το σημαντικό ρόλο που παίζει η επιλογή της κατάλληλης αντιυπερτασικής αγωγής για τη μείωση της στυτικής δυσλειτουργίας καθώς και το βλαπτικό ρόλο του λεγόμενου ηλεκτρονικού τσιγάρου στην καρδιαγγειακή υγεία.

Ο ρόλος των νεότερων απεικονιστικών τεχνικών και ειδικά του PET-CT (τομογραφία εκπομπής Ποζιτρονίων) στην πρόγνωση των καρδιαγγειακών νόσων αναδείχθηκε από την Α’ πανεπιστημιακή καρδιολογική Κλινική σε συνεργασία με το ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών. Ο καρδιολόγος κ. Ιωσήφ Κουτάγιαρ υπό την επίβλεψη του Αναπληρωτή Καθηγητή Καρδιολογίας κ. Κωνσταντίνου Τούτουζα και υπό την καθοδήγηση του διευθυντή της Κλινικής κ. Δημήτρη Τούσουλη ανέδειξαν την ικανότητα του PET-CT να ανιχνεύσει καρωτιδικές πλάκες υψηλού κινδύνου για αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο αναδεικνύοντας έτσι μία ομάδα ασθενών που αναμένεται να ωφεληθούν περισσότερο από επιθετική φαρμακευτική ή και επεμβατική αντιμετώπιση.

Σημαντικό είναι το ερευνητικό έργο της Α’ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής και στον τομέα των Περικαρδιτίδων καθώς όπως ανακοινώθηκε από το ομώνυμο τμήμα με υπεύθυνο τον Διευθυντή Καρδιολογίας κ. Γιώργο Λάζαρο που λειτουργεί κάτω από τη Διεύθυνση του Καθηγητή κ. Δημήτρη Τούσουλη η CRP (C αντιδρώσα πρωτεΐνη) αποτελεί έναν εύκολα ανιχνεύσιμο δείκτη φλεγμονής στο περιφερικό αίμα που μπορεί να μας βοηθήσει να διακρίνουμε τις περικαρδίτιδες εκείνες με μικρή πιθανότητα υποτροπής.

Στον τομέα των βιοδεικτών το εξαιρετικό και διαχρονικό έργο του Καθηγητή κ. Δημήτρη Τούσουλη αναδείχθηκε για άλλη μία φορά σε μία μελέτη που ο ίδιος σχεδίασε. Όπως μας εξηγεί ο καρδιολόγος κ. Ευάγγελος Οικονόμου με τη μέτρηση απλών παραγόντων - βιοδεικτών (Galectin-3/NGAL) σε δείγματα αίματος μετά από απλή αιμοληψία μπορούμε να εκτιμήσουμε την κατάσταση πασχόντων από καρδιακή ανεπάρκεια και να λάβουμε πληροφορίες για τη στενή αλληλεξάρτηση μεταξύ καρδιακής και νεφρικής λειτουργίας ώστε να ρυθμίσουμε καλύτερα τη θεραπεία τους.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γεωργιάδης: Τι αλλάζει με την τιμή του φαρμάκου Xarelto
Αντικαταθλιπτικό φαίνεται πολλά υποσχόμενο στη θεραπεία του γλοιοβλαστώματος
Pilates για ηλικιωμένους: Ποια είναι τα οφέλη