Η σιέστα, για περισσότερο από μια ώρα, κατά τη διάρκεια της ημέρας, θα μπορούσε να αποτελεί προειδοποιητικό σημάδι για τον διαβήτη τύπου 2, υποδεικνύουν Ιάπωνες ερευνητές.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν τη σχέση μετά από ανάλυση ερευνών παρατήρησης σε περισσότερους από 300.000 ανθρώπους.
Βρετανοί ερευνητές δήλωσαν ότι άνθρωποι με μακροχρόνιες νόσους και μη διαγνωσμένο διαβήτη, συχνά αισθάνονται κουρασμένοι κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Πρόσθεσαν ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η σιέστα προκαλεί ή αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη.

Η μεγάλη έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του University of Tokyo, παρουσιάστηκε σε συνέδριο της European Association for the Study of Diabetes, στο Μόναχο.

Η έρευνα ανακάλυψε σχέση μεταξύ της μεγάλης διάρκειας σιέστας (περισσότερο από 60 λεπτά) και της κατά 45% αύξησης του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, σε σύγκριση με την απουσία σιέστας. Ωστόσο δεν παρατηρήθηκε σχέση με σιέστα διάρκειας μικρότερης των 40 λεπτών.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι ο υπνάκος μεγάλης διάρκειας θα μπορούσε να είναι αποτέλεσμα διαταραγμένου ύπνου τη νύχτα, πιθανόν λόγω άπνοιας.

Αυτή η διαταραχή ύπνου θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιαγγειακών προβλημάτων και άλλων μεταβολικών διαταραχών, όπως ο διαβήτης 2.

Η έλλειψη ύπνου λόγω εργασίας ή κοινωνικής ζωής θα μπορούσε επίσης να οδηγεί σε αυξημένη όρεξη η οποία ενδεχομένως οδηγεί σε αύξηση του διαβήτη τύπου 2.

Ήταν επίσης πιθανό, λιγότερο υγιείς άνθρωποι ή όσοι βρίσκονταν στα πρώτα στάδια του διαβήτη να έπαιρναν έναν υπνάκο για περισσότερη ώρα.
Αντίθετα, πιο σύντομη σιέστα ήταν πιθανότερο να αυξάνει την εγρήγορση και τις κινητικές ικανότητες.

 

Πηγές:
European Association for the Study of Diabetes.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
170η Αποστολή Κινητών Ιατρικών Μονάδων στo Λαιμό Πρεσπών
Την επιστημονική κατάρτιση και το ήθος των επιστημόνων στη χώρα μας εξήρε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης
Ιστορικό καρκίνου αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νόσων σε ανθρώπους με υπέρταση [μελέτη]