Καναδοί ερευνητές ανακάλυψαν πώς τα καρκινικά κύτταρα γίνονται αόρατα στο ανοσοποιητικό σύστημα- κάτι που μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει στην ανάπτυξη ανοσολογικών βιοδεικτών που θα μπορούν ίσως να σταματήσουν τη νόσο στην έναρξή της.

Η αόρατη δράση αποτελεί σημαντικό βήμα που επιτρέπει στους όγκους να εξαπλώνονται στον οργανισμό.
Ο νέος μηχανισμός εξηγεί πώς μεταστατικοί όγκοι μπορούν να ξεγελάσουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Η αναστροφή της διαδικασίας μπορεί ενδεχομένως να συμβάλει στην έκθεση αυτών των όγκων και πάλι στο ανοσοποιητικό, αναφέρει η έρευνα.

Ο καθηγητής Wilfred Jefferies, του University of British Columbia, στον Καναδά, δήλωσε ότι το ανοσοποιητικό σύστημα είναι αποτελεσματικό στον εντοπισμό και στον τερματισμό της εμφάνισης και εξάπλωσης πρωτοπαθών όγκων, αλλά όταν φαίνονται οι μεταστατικοί όγκοι, το ανοσοποιητικό αποτυχαίνει να αναγνωρίσει τα καρκινικά κύτταρα και να τα σταματήσει.

Τα καρκινικά κύτταρα αλλάζουν γενετικά και εξελίσσονται με τον καιρό. Τα ευρήματα έδειξαν ότι καθώς εξελίσσονται, μπορεί ενδεχομένως να χάνουν την ικανότητά τους να παράγουν την πρωτεΐνη ιντερλευκίνη 33 (IL-33).
Όταν η IL-33 εξαφανιστεί στον όγκο, το ανοσοποιητικό σύστημα δεν έχει τρόπο να αναγνωρίσει τα καρκινικά κύτταρα και αυτά μπορούν να αρχίσουν να εξαπλώνονται.

Η απώλεια της IL-33 συμβαίνει σε επιθηλιακά καρκινώματα.

Οι ασθενείς με καρκίνο στον προστάτη ή στους νεφρούς, των οποίων οι όγκοι έχασαν IL-33, είχαν ταχύτερη υποτροπή του καρκίνου σε διάστημα 5 ετών.

Ωστόσο, η επαναφορά της IL-33 στους μεταστατικούς καρκίνους μπορεί να βοηθήσει στην αναγέννηση της ικανότητας του ανοσοποιητικού συστήματος να αναγνωρίζει όγκους, δήλωσαν οι ερευνητές.

Η ερευνήτρια Iryna Saranchova, δήλωσε ότι η ιντερλευκίνη 33 θα μπορούσε να είναι μεταξύ των πρώτων ανοσολογικών βιοδεικτών για τον καρκίνο του προστάτη και στο εγγύς μέλλον σχεδιάζει να εξετάσει το στοιχείο σε μεγαλύτερο δείγμα ασθενών.
Νέα έρευνα θα εξετάσει αν το παραπάνω θα μπορούσε να είναι αποτελεσματική θεραπεία κατά του καρκίνου στους ανθρώπους, κατέληξαν οι ερευνητές στην έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Scientific Reports.

 

Πηγές:
Scientific Reports.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Απάντηση της Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Αθήνας για τη νοσηλεία και τον θάνατο του Δ. Καλλιάνου
Ερρίκος Ντυνάν: Καρδιολογική επέμβαση σε ασθενή 100 ετών!
Ο ψηφιακός φάκελος ασθενούς, η τεχνητή νοημοσύνη και η μεγάλη παγίδα