Όλοι έχουμε μπει στο προφίλ κάποιου, είτε στο Facebook, είτε στο Instagram, και έχουμε περάσει λίγο χρόνο χαζεύοντας τις selfies του. Μερικές φορές μπορεί να κάνουμε το ίδιο και στο δικό μας προφίλ. Μια νέα μελέτη, όμως, έρχεται να προτείνει ότι το κάνουμε σε τέτοιο βαθμό, που μας χαμηλώνει την αυτοπεποίθηση.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Penn State διεξήγαγαν μια online μελέτη, προσπαθώντας να κατανοήσουν πώς επηρεάζεται η ψυχική υγεία από τη θέαση αυτών των φωτογραφιών. Όσο συχνότερα οι συμμετέχοντες έβλεπαν τις selfies τους ή τις selfies των άλλων, τόσο πιο χαμηλά ήταν πιθανό να βρίσκεται η αυτοπεποίθηση και η ικανοποίηση από τη ζωή τους.

Αυτό πιθανότατα σχετίζεται με το γεγονός ότι οι (περισσότερες) selfies δημοσιεύονται σε στιγμές χαράς ή διασκέδασης, συνεπώς είναι αρκετά εύκολο για κάποιον να τις δει και να νιώσει πως η δική του ζωή δεν είναι εξίσου καλή.

Την ίδια στιγμή, βέβαια, φάνηκε πως η θέαση selfies έχει το αντίστροφο αποτέλεσμα στα άτομα με αυξημένο κίνητρο να νιώσουν δημοφιλή.

Οι ερευνητές ελπίζουν πως τα αποτελέσματά τους θα βοηθήσουν τους ανθρώπους να καταλάβουν τις πιθανές συνθήκες της online συμπεριφοράς τους και του περιεχομένου που επιλέγουν να δημοσιεύουν, αλλά – ακόμα πιο σημαντικό – ίσως βοηθήσει σχολικούς συμβούλους να παρέχουν καλύτερη υποστήριξη σε μαθητές που αντιμετωπίζουν προβλήματα με την κοινωνική τους ζωή στο σχολείο.
Journal of Telematics and Informatics.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Απάντηση της Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Αθήνας για τη νοσηλεία και τον θάνατο του Δ. Καλλιάνου
Ερρίκος Ντυνάν: Καρδιολογική επέμβαση σε ασθενή 100 ετών!
Ο ψηφιακός φάκελος ασθενούς, η τεχνητή νοημοσύνη και η μεγάλη παγίδα