Οι επαγγελματίες υγείας είναι πιθανόν, σύντομα, να μπορούν να χρησιμοποιούν απεικονιστικές εξετάσεις εγκεφάλου για να διαπιστώσουν πώς θα ανταποκριθούν στην ψυχοθεραπεία ασθενείς με άγχος ή κατάθλιψη.

Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Harvard Review of Psychiatry, ερευνητές εξέτασαν πώς συγκεκριμένοι δείκτες νευροαπεικόνισης μπορούν να δείξουν τις ανταποκρίσεις στην αγωγή. Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτές οι πληροφορίες μπορούν να βοηθήσουν ανθρώπους με μείζονα κατάθλιψη ή άλλες συναφείς παθήσεις να αποφασίσουν αν η ψυχοθεραπεία ή τα φάρμακα είναι πιο κατάλληλη αγωγή.

Οι ερευνητές επισκόπησαν 40 προηγούμενες έρευνες σε ασθενείς με μείζονα κατάθλιψη, διαταραχή μετατραυματικού στρες, ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή και άλλες νευρολογικές νόσους. Ενώ δεν μπόρεσαν να βρουν μια περιοχή του εγκεφάλου να σχετίζεται με την ψυχοθεραπεία, εντόπισαν αρκετούς υποψήφιους δείκτες.

Η ερευνήτρια, Trisha Chakrabarty, δήλωσε ότι αν και ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου έχουν προκύψει σαν πιθανοί υποψήφιοι δείκτες, υπάρχουν ακόμα πολλά εμπόδια που δυσκολεύουν την κλινική τους χρήση.

Κατά τη διάρκεια της επισκόπησης ερευνών για τη μείζονα κατάθλιψη, ασθενείς με υψηλότερη δραστηριότητα στην αμυγδαλή φάνηκε να έχουν περισσότερη ανταπόκριση στην ψυχοθεραπεία.

Έρευνες για τις αγχώδεις διαταραχές, αποκάλυψαν ότι η χαμηλότερη δραστηριότητα της αμυγδαλής αντιστοιχούσε σε πιο αποτελεσματική ψυχοθεραπεία. Χρειάζονται νέες έρευνες για να βρεθούν περισσότεροι συγκεκριμένοι δείκτες.

Η Chakrabarty πρόσθεσε ότι μελλοντικές έρευνες στην ανταπόκριση στην ψυχοθεραπεία ενδεχομένως θα εστιάσουν περαιτέρω σε αυτές τις περιοχές ως προγνωστικών δεικτών.

 

Πηγές:
Harvard Review of Psychiatry.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κ. Νταλούκας: Καθησυχαστικός για τα κρούσματα λοίμωξης από παρβοϊό
Παιδιατρικό νοσοκομείο Θεσσαλονίκης: Πρώτες εκσκαφές, κινήσεις για στελέχωση
Ιουλία Τσέτη στο iatronet.gr: Αυτό είναι το όραμά μου για τον ΣΕΒ