Νέα έρευνα αποκάλυψε ότι το κάπνισμα της μητέρας στην εγκυμοσύνη οδηγεί τα παιδιά στην παράλειψη του πρωινού ή στον ανεπαρκή ύπνο, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε παχυσαρκία ή αύξηση βάρους.

Το κάπνισμα στην εγκυμοσύνη έχει επίσης συνδεθεί με υψηλότερο κίνδυνο να είναι ένα παιδί υπέρβαρο, πιθανόν λόγω σχέσης μεταξύ της έκθεσης του εμβρύου στον καπνό και του κινητικού συντονισμού του μωρού που, θα μπορούσε να είναι αναπτυξιακή οδός προς την αύξηση του Δείκτη Μάζας Σώματος.

Το αυξημένο βάρος ή η παχυσαρκία συνδέεται με το να έχει το παιδί πιο φτωχή ψυχική υγεία, που μπορεί να επεκταθεί στην εφηβεία και στην ενήλικο ζωή.

Η πιο φτωχή ψυχοκοινωνική κατάσταση περιλαμβάνει χαμηλή αυτοεκτίμηση, δυστυχία, καθώς και επικίνδυνες συμπεριφορές όπως κάπνισμα και αλκοόλ.

Η Yvonne Kelly, του University College London, δήλωσε ότι η έρευνα δείχνει ότι διαταραγμένες ρουτίνες, όπως ο ακατάστατος ύπνος και η παράλειψη του πρωινού θα μπορούσαν να επηρεάσουν την αύξηση του βάρους μέσω αυξημένης όρεξης και κατανάλωσης τροφών πυκνής ενέργειας.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Pediatrics, εντόπισε 4 τάσεις ανάπτυξης βάρους. Η πλειοψηφία των παιδιών, το 83.3% είχε σταθερό, μη υπέρβαρο ΔΜΣ, ενώ το 13,1% είχε μέτρια αυξημένο ΔΜΣ και το 2,5% είχε πολύ αυξημένο ΔΜΣ.

Η μικρότερη ομάδα, 0,6%, είχε ΔΜΣ στο εύρος παχυσαρκίας στην ηλικία των 3 ετών αλλά ήταν παρόμοια με τη σταθερή ομάδα, στην ηλικία των 7 ετών.

 

Πηγές:
Pediatrics.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Επίσκεψη Κυριάκου Μητσοτάκη στο ΚΑΤ
Συμβουλές αυτοφροντίδας που θα κάνουν τη διαφορά
Κ. Νταλούκας: Καθησυχαστικός για τα κρούσματα λοίμωξης από παρβοϊό