Το ηλεκτρονικό τσιγάρο μπορεί ενδεχομένως να είναι το ίδιο βλαβερό με το τσιγάρο στα ούλα και στα δόντια, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Σε πειράματα στο εργαστήριο, ερευνητές του University of Rochester στη Νέα Υόρκη, εξέθεσαν ουλικό ιστό μη καπνιστών σε ατμούς ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Φάνηκε ότι όταν οι ατμοί καίγονται οδηγούν τα κύτταρα στην απελευθέρωση φλεγμονωδών πρωτεϊνών, δήλωσε ο ερευνητής Irfan Rahman.

Αυτοί με τη σειρά τους επιδεινώνουν το στρες εντός των κυττάρων οδηγώντας σε βλάβη που θα μπορούσε να οδηγήσει σε διάφορες νόσους, εξήγησε ο Rahman, καθηγητής στο School of Medicine and Dentistry.

Πρόσθεσε ότι το πόσο και το πόσο συχνά καπνίζει κάποιος ηλεκτρονικό τσιγάρο θα καθορίσει την έκταση της βλάβης στα ούλα και στη στοματική κοιλότητα.

Οι ερευνητές επίσης ανακάλυψαν ότι οι χημικές ουσίες των γεύσεων που χρησιμοποιούνται στο ηλεκτρονικό τσιγάρο παίζουν ρόλο στη βλάβη των κυττάρων στο στόμα. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε, δήλωσαν οι ερευνητές, ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο περιέχει νικοτίνη, που είναι γνωστό πως συμβάλλει στην ουλίτιδα.

 Περισσότερη έρευνα χρειάζεται για να κατανοηθεί καλύτερα η επίδραση των ηλεκτρονικών τσιγάρων στην υγεία, δήλωσε ο Rahman.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Oncotarget.

 

Πηγές:
Oncotarget.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
170η Αποστολή Κινητών Ιατρικών Μονάδων στo Λαιμό Πρεσπών
Την επιστημονική κατάρτιση και το ήθος των επιστημόνων στη χώρα μας εξήρε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης
Ιστορικό καρκίνου αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νόσων σε ανθρώπους με υπέρταση [μελέτη]