Η νέα τεχνική που θα μπορούσε να διαβάσει και να εντοπίσει μια ανάμνηση φόβου μπορεί να ανοίξει το δρόμο για την αντιμετώπιση ασθενών με παθήσεις όπως η διαταραχή μετατραυματικού στρες και οι φοβίες.

Νευροεπιστήμονες του University of Tokyo, ανέπτυξαν το 'Decoded Neurofeedback', που χρησιμοποιεί απεικόνιση εγκεφάλου για την παρακολούθηση της δραστηριότητας στον εγκέφαλο και εντοπίζει πολύπλοκες τάσεις δραστηριότητας που μοιάζουν με συγκεκριμένη ανάμνηση φόβου.

Οι ερευνητές περιέλαβαν 17 υγιείς εθελοντές στους οποίους δημιουργήθηκε μια ανάμνηση φόβου με σύντομο ηλεκτρικό σοκ όταν είδαν μια εικόνα στον υπολογιστή.

Χρησιμοποιώντας απεικονιστικό μηχάνημα οι ερευνητές παρακολουθήσαν την ψυχική δραστηριότητα και μπόρεσαν να εντοπίσουν σημάδια της συγκεκριμένης ανάμνησης φόβου. Χρησιμοποιώντας αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης ανέπτυξαν επίσης γρήγορη και ακριβή μέθοδο ανάγνωσης του φόβου.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι ο εγκέφαλος των εθελοντών είχε την ανάμνηση του συγκεκριμένου φόβου ακόμα και όταν ξεκουραζόταν και δεν είχε συνειδητή επίγνωση του φόβου.

Επειδή οι ερευνητές μπορούσαν να αποκρυπτογραφήσουν γρήγορα τις τάσεις του εγκεφάλου, έδωσαν στους συμμετέχοντες μια ανταμοιβή-ένα χρηματικό ποσό-ώστε οι αναμνήσεις του φόβου να συσχετιστούν με ανταμοιβές.

Ωστόσο οι εθελοντές ενημερώθηκαν ότι η ανταμοιβή εξαρτιόταν από την εγκεφαλική δραστηριότητα αν και δεν ήξεραν πώς.

Στο τέλος της θεραπείας ανταμοιβής, που συνεχίστηκε  για 3 ημέρες η ερευνητική ομάδα έδειξε στους εθελοντές τις φωτογραφίες που προηγουμένως συσχετίστηκαν με το σοκ. Όπως δήλωσαν οι ερευνητές, δεν μπόρεσαν να εντοπίσουν ενισχυμένη δραστηριότητα στην αμυγδαλή-το κέντρο του φόβου. Αυτό σήμαινε ότι μπόρεσαν να μειώσουν την ανάμνηση του φόβου χωρίς ποτέ να εμφανίσουν συνειδητά οι εθελοντές στην πορεία την ανάμνησή του, δήλωσε ο ερευνητής Ai Koizumi του University of Tokyo. 

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα
ΕΜΑ: Θετική γνωμοδότηση για χορήγηση άδειας κυκλοφορίας σε 8 φάρμακα - Ποια είναι
Αιμορροφιλία Α: Θετική γνωμοδότηση  για θεραπεία από την Επιτροπή Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση