Νέα έρευνα υποδεικνύει ότι υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D στις εγκύους μπορεί ενδεχομένως να συμβάλλουν στην πρόληψη της εμφάνισης πολλαπλής σκλήρυνσης στο παιδί, μελλοντικά.

Ο Dr. Nete Munk Nielsen, του State Serum Institute στην Κοπεγχάγη, πραγματοποίησε έρευνα σε μεγάλο δείγμα πληθυσμού για να εξετάσει τη σχέση μεταξύ της κατάστασης του νεογέννητου σε 25OHD- δείκτη επιπέδων βιταμίνης D- και του κινδύνου πολλαπλής σκλήρυνσης.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στοιχεία βάσης δεδομένων. Το DNSB αποθηκεύει δείγματα αίματος από νεογέννητα.

Οι επιστήμονες εντόπισαν και επέλεξαν όσους είχαν γεννηθεί μετά τις 30 Απριλίου 1981 και που είχαν εμφανίσει τη νόσο μέχρι το 2012. Συνολικά, 521 ανθρώπους.

Στη συνέχεια συνέκριναν το αίμα αυτών των ανθρώπων με αυτό 972 άλλων ίδιου φύλου, που είχαν γεννηθεί την ίδια ημερομηνία αλλά δεν είχαν εμφανίσει πολλαπλή σκλήρυνση.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Neurology, έδειξε ότι όσον αφορά το δείκτη 25OHD, επίπεδα μεταξύ  30 nanomoles ανα λίτρο και χαμηλότερα από 50 nanomoles ανα λίτρο δεν είναι επαρκή και επίπεδα υψηλότερα ή ίσα των 50 nanomoles ανα λίτρο είναι επαρκή.

Με βάση τα επίπεδα της βιταμίνης D, οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε 5 ομάδες. Η χαμηλή ομάδα είχε επίπεδα χαμηλότερα από 21 nanomoles ανα λίτρο, ενώ η υψηλή ομάδα είχε επίπεδα ισοδύναμα ή πάνω από 49 nanomoles ανα λίτρο.

Υπήρξαν 136 άνθρωποι με την πάθηση και 193 χωρίς πάθηση στην ομάδα των χαμηλών επιπέδων. Στην υψηλή ομάδα, ήταν μόνο 89 άνθρωποι με τη νόσο και 198 χωρίς.

Γενικά, συμμετέχοντες με τα υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D είχαν 47% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν αργότερα πολλαπλή σκλήρυνση σε σχέση με αυτούς που είχαν τα χαμηλότερα επίπεδα της βιταμίνης.

Η πάθηση φάνηκε επίσης να μειώνεται με την αύξηση των επιπέδων 25OHD. Για κάθε αύξηση 25 nanomole ανά λίτρο, στο 25OHD του νεογνού, ο κίνδυνος για τη νόσο μειώθηκε κατά 30%.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η έρευνα επιβεβαιώνει περαιτέρω τον προστατευτικό ρόλο της βιταμίνης D στην εμφάνισης της πολλαπλής σκλήρυνσης και δείχνει ότι η ανεπάρκειά της στην ενδομήτριο ζωή μπορεί ενδεχομένως να επηρεάσει τον κίνδυνο πολλαπλής σκλήρυνσης.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι χρειάζονται νέες έρευνες για να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα, αλλά δεδομένου ότι μεγάλο ποσοστό γυναικών παγκοσμίως έχει χαμηλά ποσοστά βιταμίνης D στην εγκυμοσύνη, τα αποτελέσματα μπορεί ενδεχομένως να δώσουν σημαντικές πληροφορίες στη συζήτηση σχετικά με τα συμπληρώματα βιταμίνης στις εγκύους.

Ο Dr. Nielsen τονίζει ότι η έρευνα δεν δείχνει ότι η αυξημένη βιταμίνη D άμεσα μειώνει τον κίνδυνο της νόσου αλλά ότι παρουσιάζει μια σχέση, μόνο. Ο ερευνητής σημειώνει επίσης ορισμένους άλλους περιορισμούς που είχε η έρευνα. 

Πηγές:
Neurology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αλαλούμ με το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]