Ερευνητές ανέπτυξαν το πρώτο παγκοσμίως εμβόλιο για την εξουδετέρωση  ή τον περιορισμό  της ανάγκης εγχείρησης και αντιβιοτικών στην περιοδοντίτιδα.

Ομάδα ερευνητών του University of Melbourne εργάζεται στην ανάπτυξη εμβολίου για τη χρόνια περιοδοντίτιδα τα 15 τελευταία χρόνια, σε συνεργασία με την εταιρεία CSL.

Κλινικές δοκιμές σε ασθενείς με περιοδοντίτιδα θα θα ξεκινήσουν πιθανόν το 2018.

Η περιοδοντίτιδα συνδέεται με διαβήτη, καρδιοπάθεια, ρευματοειδή αρθρίτιδα, άνοια και ορισμένα είδη καρκίνου.

Το εμβόλιο στοχεύει ένζυμα που παράγονται από το βακτήριο Porphyromonas gingivalis, για να προκαλέσουν αντίδραση από το ανοσοποιητικό σύστημα. Η αντίδραση παράγει αντισώματα που ουδετεροποιούν τις καταστροφικές τοξίνες του παθογόνου.

Το P. gingivalis έχει τη δυνατότητα να διαταράσσει την ισορροπία μικροοργανισμών στην οδοντική πλάκα προκαλώντας νόσο.

Ο καθηγητής Eric Reynolds, ελπίζει ότι το εμβόλιο θα μειώσει σημαντικά την καταστροφή ιστών σε ασθενείς που έχουν τον P. gingivalis.

Οι τρέχουσες μέθοδοι αντιμετώπισης της περιοδοντίτιδας, σημείωσε ο καθηγητής, είναι βοηθητικές αλλά σε πολλές περιπτώσεις το βακτήριο επανεγκαθίσταται στην οδοντική πλάκα προκαλώντας μικροβιολογική ανισορροπία και έτσι η νόσος συνεχίζεται. Ο καθηγητής ελπίζει πως το εμβόλιο θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό NPJ Vaccines και είναι ανάλυση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου συνεργαζόμενων ομάδων στη Μελβούρνη και στο  Cambridge.

 

Πηγές:
NPJ Vaccines

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας