Η Ένωση «Μαζί για το Παιδί» μια Ένωση 10 κοινωφελών φορέων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα για παιδιά, που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα από το 1996, γιόρτασε σήμερα  σε συνέντευξη τύπου στο μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, τα 20 χρόνια του κοινωνικού της έργου δίπλα στα παιδιά και τους νέους που έχουν ανάγκη.

Η Ένωση έχει φτάσει να βοηθά περισσότερα από  30.000 παιδιά σε όλη την Ελλάδα.  Το έργο της αναγνωρίστηκε πρόσφατα και από την Ακαδημία Αθηνών, η οποία την τίμησε, απονέμοντάς της Αργυρό Μετάλλιο.  Το  «Μαζί για το Παιδί» συνεργάζεται με περισσότερους από 200 φορείς, πέραν των 10 μελών της, και  βοηθά περισσότερα από 30.000 παιδιά ετησίως, εκ των οποίων τα 10.000 σε συστηματική βάση. 

Στη συνέντευξη τύπου για τα 20 χρόνια της Ένωσης, ο πρόεδρος του «Μαζί για το Παιδί», Ομότιμος Καθηγητής Παιδιατρικής, Χρήστος Μπαρτσόκας, τόνισε ανάμεσα στα άλλα, ότι το Moto της Ένωσης είναι  το «Ισχύς εν τη Ενώσει» και πως η δράση της ξεπερνά τη βοήθεια 10.000 παιδιών των μελών και 30.000 των άλλων σωματείων. Στη συνέντευξη τύπου ανακοινώθηκαν και από τους άλλους ομιλητές / τριες τα 119  προγράμματα που στηρίζει η Ένωση για όλα τα σωματεία, σε 30 περιοχές της Ελλάδας. Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2003, το «Μαζί για το Παιδί» έχει μοιράσει σε σωματεία και φορείς  περισσότερα από 12 εκ. ευρώ.

Η κρίση όμως δεν άφησε – και αυτό τονίστηκε επανειλημμένως στην εν λόγω συνέντευξη τύπου -  ανεπηρέαστο τον Οργανισμό, που από το 2009 είδε τους ισολογισμούς του να μειώνονται στο ήμισυ, σε σχέση με τα επίπεδα του 2006. Πέραν των συνεπειών από τη συρρίκνωση της αγοράς, η ανεργία ήταν η αιτία ώστε πολλά παιδιά να χάσουν  τις ασφαλιστικές τους καλύψεις, ενώ παράλληλα αυξήθηκε και το ποσοστό των απόρων εξυπηρετούμενων στα ιδρύματα του φορέα.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία του Οργανισμού, οι κρατικές επιχορηγήσεις προς τα 5 από τα 10 σωματεία της ένωσης, έχουν μειωθεί σε ποσοστό 70% από τα επίπεδα του 2009, ενώ ο ΕΟΠΥΥ δεν καλύπτει συστηματικά τις συμβατικές του υποχρεώσεις προς τα ιδρύματα, διαγράφοντας μέρος των χρεών του στο πλαίσιο της μεθόδου ισοσκελισμού των παροχών σε φορείς υγείας (clawback και rebate), με συνέπεια την αδυναμία υλοποίησης του προϋπολογισμού τους.

Το «Μαζί για το Παιδί» υλοποιεί σήμερα 119 προγράμματα με τη βοήθεια 378 εργαζόμενων και 281 εθελοντών. Η κατανομή των πόρων του ακολουθεί τα πρότυπα διεθνών οργανισμών καθότι τα λειτουργικά του έξοδα δεν ξεπερνούν το 10% του ετήσιου προϋπολογισμού του, ενώ το 90% αφιερώνεται αποκλειστικά στους δικαιούχους του οργανισμού.

Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, ότι η πανελλαδική «Γραμμή 115 25» του «Μαζί για το Παιδί», που είναι  μια τηλεφωνική γραμμή βοήθειας, η οποία απευθύνεται σε παιδιά, εφήβους, γονείς και εκπαιδευτικούς,  λειτουργεί από τον Φεβρουάριο του 2009, δεχόμενη κατά μέσο όρο πάνω από 6.000 κλήσεις ετησίως.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το 4ο RUN – BIKE – CARE θα πραγματοποιηθεί στις 2 Ιουνίου
Ανεβείτε με τη σκάλα για να ζήσετε περισσότερο [μελέτη]
Η μοναξιά αυξάνει τον κίνδυνο θνητότητας σε επιζώντες από καρκίνο