Περίπου μισές από τις ασθενείς με καρκίνο στο μαστό αρχικού σταδίου, έχουν σοβαρές παρενέργειες από την αγωγή, αναφέρει νέα έρευνα.

Ο ερευνητής Dr. Steven Katz, του  University of Michigan, δήλωσε ότι είναι προς το συμφέρον των ασθενών να υποβάλλονται στην αγωγή τους στην ώρα τους και σύμφωνα με το πρόγραμμα, όταν είναι εφικτό, για να έχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Οι ερευνητές περιέλαβαν στην έρευνα σχεδόν 2.000 γυναίκες, κατά μέσον όρο 7 μήνες μετά τη διάγνωση.

Ζητήθηκε από τις γυναίκες να αξιολογήσουν τη σοβαρότητα 7 συχνών παρενεργειών της αγωγής. Ναυτία/έμετο, διάρροια, δυσκοιλιότητα, πόνο, οίδημα στο χέρι, δύσπνοια και ερεθισμό του δέρματος στο μαστό.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ποσοστό 93% των γυναικών είχε τουλάχιστον  μια από τις παρενέργειες. Περίπου το 45% δήλωσε ότι οι παρενέργειες ήταν σοβαρές ή πολύ σοβαρές. Πιο συχνά, στις σοβερές παρενέργειες αναφέρθηκαν πόνος, ερεθισμός του δέρματος και δυσκοιλιότητα.

Ασθενείς που υποβλήθηκαν σε χημειοθεραπεία και ακτινοβολίες ήταν 30% πιο πιθανό να αναφέρουν σοβαρές παρενέργειες σε σχέση με όσες είχαν υποβληθεί σε μόνο  μια από αυτές.

Σοβαρός ή πολύ σοβαρός πόνος ήταν δυο φορές πιο πιθανό να αναφερθεί από γυναίκες που είχαν υποβληθεί σε διπλή μαστεκτομή έναντι όσων είχαν υποβληθεί σε ογκεκτομή.

Ενώ σοβαρές παρενέργειες θα μπορούσαν να αναμένονται από ασθενείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία, το ένα τρίτο όσων δεν λάμβαναν, επίσης ανέφερε σοβαρές παρενέργειες.

Οι παρενέργειες οδήγησαν σε καθυστέρηση στην αγωγή και μειωμένη δοσολογία όσον αφορά την αντιμετώπιση.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cancer.

Πηγές:
Cancer.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πόσες θερμίδες καίμε κατά μέσο όρο σε μία ημέρα
Επαγγελματική απογοήτευση για 7 στους 10 φαρμακοποιούς - Τι δείχνει ελληνική μελέτη
Κοινωνική Φαρμακολογία: Γιατί και πώς τα φάρμακα πρέπει να "ακουμπούν" στην κοινωνία