Μεταξύ ηλικιωμένων εθελοντριών με φυσιολογικό βάρος σώματος, όσες είχαν αυξημένα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα, αυξημένη γλυκόζη (σάκχαρο) αίματος, αυξημένη αρτηριακή πίεση ή χαμηλά επίπεδα καλής (HDL) χοληστερόλης, είχαν 49% μεγαλύτερη πιθανότητα να παρουσιάσουν καρκίνο στο κόλον έντερο, στο ορθό και στο σιγμοειδές (είναι τα χαμηλότερα τμήματα του παχέος εντέρου που το συνδέουν με τον πρωκτό), συγκριτικά με τις υγιείς συνομήλικές τους.

Το συμπέρασμα της έρευνας είναι "μάθε την κατάσταση της μεταβολικής σου υγείας, ακόμα κι αν έχεις υγιές σωματικό βάρος" δήλωσε η κύρια ερευνήτρια Juhua Luo, αναπληρώτρια καθηγήτρια Επιδημιολογίας & Βιοστατιστικής στο  Indiana University Bloomington's School of Public Health.

Η έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό "Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention", πραγματοποιήθηκε σε περισσότερες από 5.000 γυναίκες, ηλικίας 50 έως 79 ετών, οι οποίες δεν ήταν υπέρβαρες ή παχύσαρκες, αλλά η μία στις τρεις είχαν τουλάχιστον δύο από τους μεταβολικούς παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου που προαναφέρθηκαν.

Αφού οι επιστήμονες συνυπολόγισαν άλλους παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του παχέος εντέρου, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες με μεταβολικούς παράγοντες κινδύνου είχαν πάνω από δύο φορές περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν τέτοιου είδους κακοήθεις νεοπλασίες.

Γιατί διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο, δεν είναι σαφές. Μπορεί όμως η φτωχή μεταβολική υγεία να ευνοεί τη φλεγμονή στο σώμα, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου, λένε οι συγγραφείς της νέας έρευνας.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ο δεύτερος συχνότερος στις γυναίκες, λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ενώ και στα δύο φύλα προκαλεί ετησίως 614.000 θανάτους. Τα νέα κρούσματα κάθε χρόνο υπολογίζονται σε ένα εκατομμύριο.

Πηγές:
Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Παιδιατρικό νοσοκομείο Θεσσαλονίκης: Πρώτες εκσκαφές, κινήσεις για στελέχωση
Ιουλία Τσέτη στο iatronet.gr: Αυτό είναι το όραμά μου για τον ΣΕΒ
Απάντηση Γεωργιάδη στις αιτιάσεις για την κάλυψη του Conference Cup από το νοσοκομείο "Ευαγγελισμός"