Επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα νήπια που είχαν εκτεθεί στην υπέρταση της μητέρας στη διάρκεια της κύησης (μια κατάσταση που λέγεται προεκλαμψία) είχαν αυξημένη πιθανότητα να εκδηλώσου διαταραχή του φάσματος του αυτισμού. Το ίδιο και τα παιδιά που είχαν υποστεί στέρηση οξυγόνου κατά τη γέννηση (ασφυξία) ή αντιμετώπισαν πρόωρη αποκόλληση του πλακούντα από τη μήτρα ή πρόπτωση του ομφάλιου λώρου, ή είχαν ισχιακή ή εγκάρσια (προς τα πλάγια) προβολή.

Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι τα παραπάνω προβλήματα είναι η αιτία του αυτισμού λένε οι ερευνητές. Σε απόλυτους αριθμούς άλλωστε, "η πιθανότητα αυτισμού παρέμεινε εξαιρετικά χαμηλή στις γυναίκες που είχαν μία ή περισσότερες επιπλοκές κυήσεως" δήλωσε ο Dr. Andrew Adesman, chief of developmental and behavioral pediatrics, στο Cohen Children's Medical Center, στο New Hyde Park, Νέα Υόρκη.

Ο Adesman τόνισε ότι από τις γυναίκες της έρευνας που παρουσίασαν τουλάχιστον μία μαιευτική επιπλοκή, το 98% δεν απέκτησαν παιδί με διαταραχή του φάσματος του αυτισμού.

Τη νέα έρευνα πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Kaiser Permanente Southern California Department of Research & Evaluation, Pasadena, Καλιφόρνια.

Οι επιστήμονες εξέτασαν τους ηλεκτρονικούς ιατρικούς φακέλους περίπου 600.000 παιδιών που γεννήθηκαν στη νότια Καλιφόρνια από το 1991-2009. Τα 6.255 είχαν διαγνωστεί με αυτισμό και το 37% από αυτά είχαν γεννηθεί μετά από μαιευτικές επιπλοκές λίγο πριν ή στη διάρκεια του τοκετού.

Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι τα μωρά που έρχονται αντιμέτωπα με μαιευτικές επιπλοκές λίγο πριν αρχίσει ο τοκετός, έχουν 22% μεγαλύτερη πιθανότητα αυτισμού και πως όταν η επιπλοκή εκδηλώνεται στον τοκετό η πιθανότητα είναι 10% μεγαλύτερη. Αν όμως υπάρξουν επιπλοκές αμέσως πριν και ταυτόχρονα στη διάρκεια του τοκετού, η πιθανότητα να διαγνωστεί το μωρό με διαταραχή του φάσματος του αυτισμού είναι 44% μεγαλύτερη.

Η νέα έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό American Journal of Perinatology.

Πηγές:
American Journal of Perinatology

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ψυχολογική βοήθεια από το τηλέφωνο βοηθά στην καταπολέμηση της μοναξιάς και της κατάθλιψης των ηλικιωμένων [μελέτη]
Τα φάρμακα GLP-1RA για διαβήτη συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο πνευμονίας εξ εισροφήσεως μετά από ενδοσκόπηση [μελέτη]
Η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία διπλασιάζει τις πιθανότητες για μελλοντική εμφάνιση πολλαπλής σκλήρυνσης [μελέτη]