Επιστήμονες από τις Ηνωμένες Πολιτείες εξέτασαν 11 ζεύγη ενηλίκων διδύμων (μέση ηλικία: 43 έτη) στα οποία ο καθένας είχε διαφορετικό πρόγραμμα ύπνου. Όπως διαπίστωσαν, ο δίδυμος που συνήθιζε να κοιμάται λιγότερο, είχε λιγότερο ισχυρό ανοσοποιητικό.

Οι ερευνητές εξηγούν στο περιοδικό Sleep ότι κατέγραφαν επί δύο εβδομάδες τις συνήθειες ύπνου των διδύμων. Ανά ζευγάρι, οι δίδυμοι κοιμόντουσαν κατά μέσο όρο λίγο πάνω από επτά ώρες κάθε βράδυ, αλλά ο ένας κοιμόταν περίπου 64 λεπτά λιγότερα απ’ όσο ο άλλος.

Οι δίδυμοι έκαναν επίσης αναλύσεις αίματος στις οποίες καταγράφηκε η δραστηριότητα των λευκών αιμοσφαιρίων τους που είναι τα κύτταρα του ανοσοποιητικού.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι στον δίδυμο που κάθε βράδυ κοιμόταν λιγότερο από 6 ώρες, η δραστηριότητα των λευκών αιμοσφαιρίων ήταν μειωμένη, γεγονός που υποδηλώνει εξασθενημένη ανοσοποιητική αντίδραση.

Η αιτία της διαφοράς διαπιστώθηκε ότι ήταν μειωμένη έκφραση των γονιδίων του ανοσοποιητικού η οποία συνδέθηκε με τη χρόνια έλλειψη ύπνου. Αυτού του είδους η σχέση παρατηρείται για πρώτη φορά, σύμφωνα με τον κύριο ερευνητή Dr. Nathaniel Watson, καθηγητή Νευρολογίας στο University of Washington Medicine Sleep Center στο Σιάτλ.

Ο Watson πρόσθεσε ότι τα αποτελέσματα της νέας έρευνας μπορεί να εξηγούν εκείνα παλαιότερων ερευνών που είχαν δείξει πως όταν οι πάσχοντες από έλλειψη ύπνου εκτίθενται σε ρινοϊούς, είναι πολύ πιθανό να αναπτύξουν συμπτώματα ίωσης. Οι ρινοϊοί είναι η πιο συχνή αιτία του κοινού κρυολογήματος.

Υπολογίζεται ότι οι σύγχρονοι κάτοικοι των ανεπτυγμένων κρατών κοιμούνται κατά μέσο όρο 1,5 έως 2 ώρες λιγότερο απ’ ό,τι τον προηγούμενο αιώνα και έτσι ένας στους τρεις ανθρώπους (κυρίως εργαζόμενοι) κοιμούνται λιγότερο από έξι ώρες κάθε βράδυ. Ωστόσο οι ειδικοί, συμπεριλαμβανομένου του Watson, πιστεύουν ότι ο οργανισμός χρειάζεται τουλάχιστον 7 ώρες ύπνο κάθε βράδυ για να λειτουργεί ομαλά.

Πηγές:
Sleep

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τα φάρμακα GLP-1RA για διαβήτη συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο πνευμονίας εξ εισροφήσεως μετά από ενδοσκόπηση [μελέτη]
Η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία διπλασιάζει τις πιθανότητες για μελλοντική εμφάνιση πολλαπλής σκλήρυνσης [μελέτη]
Για τη σημασία της θρησκευτικότητας και της πνευματικότητας στην ενίσχυση της ψυχικής και σωματικής ευεξίας μίλησε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης