Η έρευνα εξέτασε τη χρήση αντικαταθλιπτικών, ηρεμιστικών, αντιψυχωτικών και οπιοειδών αναλγητικών φαρμάκων από άτομα τρίτης ηλικίας στις ΗΠΑ και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι διπλασιάστηκε την περίοδο 2004-2013. Έτσι, πλέον το σχεδόν 1,5% των επισκέψεων στους γιατρούς αφορούν ηλικιωμένους που παίρνουν τουλάχιστον τρία τέτοιου είδους φάρμακα.

Η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρήθηκε σε ηλικιωμένους αγροτικών περιοχών, όπου η χρήση των παραπάνω φαρμάκων αυξήθηκε περισσότερο από τρεις φορές.

Οι επιστήμονες ανησυχούν για την παράλληλη χρήση τέτοιου είδους φαρμάκων γιατί υπάρχει κίνδυνος αλληλεπίδρασης των οπιοειδών αναλγητικών με ορισμένα άλλα φάρμακα που επηρεάζουν το κεντρικό νευρικό σύστημα, όπως τα ηρεμιστικά της οικογένειας των βενζοδιαζεπινών.

Η αλληλεπίδραση αυτή αυξάνει την πιθανότητα πτώσεων και τραυματισμών, καθώς και προβλημάτων με τη οδήγηση, τη μνήμη και τη σκέψη, ενώ σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να κοστίσει ακόμα και τη ζωή, προειδοποιούν.

"Η αύξηση που βλέπουμε σε αυτά τα στοιχεία μπορεί να αντανακλά την αυξανόμενη προθυμία των ηλικιωμένων να ζητούν βοήθεια και να αποδέχονται τη λήψη φαρμάκων για προβλήματα ψυχικής υγείας, αλλά ταυτόχρονα είναι ανησυχητική εξαιτίας των κινδύνων που απορρέουν από το συνδυασμό τέτοιου είδους φαρμάκων", δήλωσε ο κύριος ερευνητής Dr. Donovan Maust, επίκουρος καθηγητής Ψυχιατρικής στο University of Michigan, Ann Arbor.

Ένα άλλο ανησυχητικό εύρημα της έρευνας είναι ότι σχεδόν οι μισοί από τους ηλικιωμένους που παίρνουν συνδυασμούς αυτών των φαρμάκων δεν έχουν διαγνωστεί από έναν γιατρό με κάποιο πρόβλημα ψυχικής υγείας, αϋπνία, χρόνιο πόνο ή άλλη πάθηση για την οποία θα τα χρειάζονταν.

Το εύρημα αυτό σημαίνει ότι ίσως τα παίρνουν με δική τους πρωτοβουλία ή έπειτα από τη συμβουλή ατόμων του οικείου περιβάλλοντός τους και υπογραμμίζει πόσο σημαντικό είναι να αυξηθεί η ενημέρωση των ηλικιωμένων και όσων τους φροντίζουν για τους πιθανούς κινδύνους από τους συνδυασμούς τέτοιου είδους φαρμάκων, ιδιαίτερα όταν δεν τα έχει χορηγήσει ένας γιατρός.

Η νέα έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό JAMA Internal Medicine.

Πηγές:
JAMA Internal Medicine, University of Michiganv

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα