Αμερικανοί επιστήμονες εξέτασαν στο αίμα 80 εγκύων μια ομάδα δεικτών ανοσίας που λέγονται κυτταροκίνες, διαπιστώνοντας ότι παρότι τα επίπεδά τους ήταν τα ίδια ανεξάρτητα από το αν οι γυναίκες κυοφορούσαν αρσενικό ή θηλυκό έμβρυο, υπήρχε διαφορά στη λειτουργικότητα των κυττάρων που τις παράγουν.

Ειδικότερα, τα ανοσοποιητικά κύτταρα των γυναικών που κυοφορούσαν θηλυκά έμβρυα παρήγαγαν περισσότερες προφλεγμονώδεις κυτταροκίνες όταν τα εξέθεταν οι επιστήμονες σε βακτήρια.

Αυτό σημαίνει ότι "οι γυναίκες που κυοφορούν θηλυκά έμβρυα παρουσιάζουν οξυμένη φλεγμονώδη ανταπόκριση όταν το ανοσοποιητικό τους σύστημα έρχεται αντιμέτωπο με ιούς ή βακτήρια", δήλωσε η κύρια ερευνήτρια, Amanda Mitchell, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Ohio State University's Institute for Behavioral Medicine Research.

Όπως εξήγησε, η φλεγμονή αποτελεί ζωτική αντίδραση του οργανισμού εναντίων των ιών, των βακτηρίων και των χρόνιων παθήσεων, αλλά όταν είναι χρόνια ή υπερβολική κουράζει τον οργανισμό και μπορεί να προκαλέσει διάφορα νοσήματα.

Ειδικά στις γυναίκες, τα αυξημένα επίπεδα φλεγμονής μπορεί να εξηγούν γιατί η εγκυμοσύνη αναζωπυρώνει παθήσεις όπως το άσθμα, ειδικά όταν το κυοφορούμενο έμβρυο είναι κορίτσι, πρόσθεσε η Mitchell.

"Τα νέα ευρήματα μπορεί να βοηθήσουν τις γυναίκες και τους μαιευτήρες τους να αναγνωρίσουν το φύλο του εμβρύου ως έναν παράγοντα που μπορεί να επηρεάσει τις ανοσοποιητικές αντιδράσεις της στις καθημερινές προκλήσεις και να προσαρμόσουν κατάλληλα τη φροντίδα της", κατέληξε.

Η νέα έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Brain, Behavior and Immunity.

Πηγές:
Brain, Behavior and Immunity, Ohio State University

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Θεμιστοκλέους: Με ποιο νέο όργανο αλλάζουν διοίκηση του ΕΣΥ και υπουργείο Υγείας
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια