Τον μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν οι πατέρες με φτωχή υγεία ή υψηλά επίπεδα στρες, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνα. Ωστόσο το πρόβλημα είναι ότι οι άνδρες δεν ξέρουν πως απειλούνται και αυτοί από την επιλόχειο κατάθλιψη, υπογραμμίζουν οι επιστήμονες.

"Είναι σημαντικό να αναγνωρίζονται και να αντιμετωπίζονται νωρίς τα συμπτώματα της επιλόχειας κατάθλιψης στους άνδρες και το πρώτο βήμα γι’ αυτό είναι να αυξηθεί η ενημέρωση του κοινού", δήλωσε η κύρια ερευνήτρια Lisa Underwood από το University of Auckland στη Νέα Ζηλανδία.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε περισσότερους από 3.500 άνδρες, μέσης ηλικίας 33 ετών, οι οποίοι συμπλήρωσαν ειδικά ερωτηματολόγια την εποχή που η σύντροφός τους βρισκόταν στο τρίτο τρίμηνο της κύησης καθώς και εννέα μήνες μετά τη γέννηση του παιδιού τους.

Το 2,3% από αυτούς είχαν έντονα συμπτώματα κατάθλιψης στη διάρκεια της εγκυμοσύνης και το 4,3% εννέα μήνες μετά τη γέννηση του μωρού.

Οι άνδρες που ένιωθαν στρες ή είχαν σχετικά φτωχή σωματική κατάσταση ήταν πιο επιρρεπείς στα καταθλιπτικά συμπτώματα. Την πιθανότητα κατάθλιψης αύξαναν και άλλοι κοινωνικοί παράγοντες, καθώς και παράγοντες που συνδέονται με τη σχέση, όπως η ανεργία ή ο χωρισμός από τη μητέρα.

Οι ειδικοί λένε ότι η κατάθλιψη είναι ένα θέμα που δεν έχει μελετηθεί καλά στους νέους πατέρες, αλλά η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία είναι το πρώτο, καθοριστικό βήμα προς την βελτίωση της έκβασης για τον πατέρα, τη μητέρα και το παιδί.

Η νέα έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA Psychiatry.

Πηγές:
JAMA Psychiatry, University of Auckland

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;