Βρετανοί επιστήμονες μέτρησαν τα επίπεδα της ενεργού και μη ενεργού βιταμίνης D, καθώς και τα επίπεδα λιπώδους ιστού και μυϊκής μάζας σε 116 υγιείς εθελοντές, ηλικίας από 20 - 74 χρόνων.

Όσοι είχαν τα υψηλότερα επίπεδα ενεργού βιταμίνης D στο αίμα τους διέθεταν την περισσότερη μυϊκή μάζα και όγκο, γράφουν οι επιστήμονες στο περιοδικό PLOS One.

Η  βιταμίνη D είναι μία ορμόνη που παράγεται κυρίως στο δέρμα, ενώ σε μικρό ποσοστό προσλαμβάνεται από την τροφή (κυρίως από τα λιπαρά ψάρια, τα αυγά και τα εμπλουτισμένα τρόφιμα, όπως τα δημητριακά και το γάλα). Υπάρχουν επίσης διατροφικά συμπληρώματα που την περιέχουν.

Στον οργανισμό υφίσταται διάφορες διεργασίες που οδηγούν στην παραγωγή δύο μορφών: της ανενεργής και της ενεργής βιταμίνης D. Αν και οι ποσότητες της ανενεργής μορφής είναι υψηλότερες στο αίμα, η δραστικότητά της είναι πολύ μικρή, συγκριτικά με την ενεργή μορφή.

Παλαιότερες μελέτες έχουν συνδέσει την ανενεργή βιταμίνη D με την έλλειψη μυϊκής μάζας.

"Εξετάζοντας τις διάφορες μορφές της βιταμίνης στην ίδια μελέτη, διαπιστώσαμε ότι η σχέση ανάμεσα στη μυϊκή μάζα και τη βιταμίνη είναι πιο περίπλοκη απ’ ό,τι νομίζαμε", δήλωσε ο κύριος ερευνητής Zaki Hassan-Smith, από το University of Birmingham στην Αγγλία. "Είναι πιθανό το σωματικό λίπος να συνδέεται με αυξημένα επίπεδα ανενεργού βιταμίνης D και ο άπαχος μυϊκός ιστός με τα αυξημένα επίπεδα της ενεργού βιταμίνης. Έχει καθοριστική σημασία να καταλάβουμε τι ακριβώς συμβαίνει και γιατί, ώστε να μπορέσουμε να χορηγούμε τα κατάλληλα συμπληρώματα βιταμίνης D για να αυξάνουμε τη μυϊκή μάζα σε όσους τη χρειάζονται".

Και συνέχισε: "Ξέρουμε με ποιον ακριβώς μηχανισμό επηρεάζει η βιταμίνη D την υγεία των οστών, αλλά έχουμε πολλά ακόμα να μάθουμε σε ό,τι αφορά τη μυϊκή μάζα".

Πηγές:
Πηγές: PLOS One, University of Birmingham

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο